"De komende vijf jaar wordt het steeds warmer en warmer"

"De komende vijf jaar wordt het steeds warmer en warmer"

"We kunnen niet zeggen hoeveel warmer het zal worden, maar er bestaat geen twijfel over dat de temperaturen in stijgende lijn zullen blijven gaan", zegt Doug Smith aan The Guardian. Smith werkt bij Met Office, de Britse versie van het KMI. Samen met een team van experten heeft hij de voorbije maanden gewerkt aan een rapport over de weersvoorspellingen voor de komende vijf jaar.

El Niño

De Brit is ervan overtuigd dat 2016 het voorbije jaar nog zal overtreffen qua warmte. Dat heeft veel te maken met 'El Niño', een meteorologisch verschijnsel dat een sterke opwarming van het zeewater en de temperatuur veroorzaakt. Het jaar 2017 zal koeler worden, omdat het effect van El Niño wat uitgewerkt zal zijn. Maar de jaren daarna worden ongetwijfeld opnieuw warmer. "We kunnen niet in detail zeggen hoeveel warmer 2018, 2019 en 2020 worden, maar de algemene tendens wordt warm."

Sommige wijten de warme temperaturen volledig aan het meteorologisch verschijnsel, maar volgens Smith is er nog een tweede oorzaak. "We hebben al 'El Niño's gehad in het verleden. Die in 1997-1998 was heel hevig, maar vandaag stijgt de temperatuur nog meer door de hogere concentratie broeikasgassen in de atmosfeer."