De ketten van BX Brussels starten Duivelse wave vs Andorra

Ook genoten van de Rode Duivels afgelopen vrijdag tegen Andorra? Een plezier voor het oog. Dat vond ook de Brusselse BXdelegatie, met velen aanwezig in het tot de nok gevulde Koning Boudewijnstadion. Zij bezetten trots vier volle rijen achter de goal van Thibaut Courtois. Aanwezig: een paar begeleiders, een handvol ouders en vooral: een grote bende uitgelaten jonge ketten.

Waarom den BX deze activiteit juist organiseerde? Pieter Van Leemputten, social coach bij BX: “Heb je al eens naar het veld gekeken? Daar gebeurt iets. En kijk dan eens naar het gezicht van onze ketten. Die beleven dat, daar straalt het plezier van af. De stadiongeluiden en de gehele beleving, voor hen is dat onbeschrijflijk.”

Het is duidelijk dat BX inzet op sociale cohesie. Pieter illustreert: “Wat ook neig is: ik zag net één van onze gasten, twee rijen achter ons, die wat chips mee heeft. Hij komt dan helemaal naar voor om een beetje te delen met zijn teammaat. (glimlacht) Dat toont ons dat deze activiteiten de groepssfeer verbeteren, en dat is belangrijk. Want er zijn sinds dit seizoen een aantal nieuwe ploegen binnen de club. Die kennen elkaar minder goed. Hier komen de gasten van andere jaren elkaar tegen. Dat willen we zo goed mogelijk stimuleren.”

Gezamenlijke activiteiten zijn ook een investering in de toekomst. “Ook de ouders vinden het leuk om naar de Duivels te komen kijken. Mooi meegenomen. Op hen kunnen we later dan hopelijk beroep doen als vrijwilliger.”

Ondertussen wordt Vincent gewisseld. Mét staande ovatie van vier volle BX rijen. De wave raast door het stadion. Opgezet door Kompany's jongens dan nog. De symboliek is niet ver te zoeken. De BX ketten krijgen het gevoel dat ze iets op gang brengen. Het gevoel dat een klein zaadje volstaat voor een overweldigend resultaat: een vol stadion, 50.000 voetbalfans, enthousiast in beweging.

Eén van die jonge BX'ers, Sacha Mbangila, de linkerspits van de U15, kijkt met open ogen naar de wedstrijd. Spraakzaam is hij niet. Maar wat hij zegt, lijkt van diep binnenin te komen. Sacha, heb je de Duivels al live zien spelen in het stadion? “Nee, dit is de eerste keer. Alles lijkt hier kleiner dan op tv. (lacht)” Wie is je favoriete speler? “Divock Origi, zonder twijfel.” Voel je je zoals hem als je zelf speelt? “Ja, want ik speel op dezelfde positie.” Zie jij jezelf binnen een paar jaar in zijn plaats staan, tussen de Duivels? “In het team? Ja, daar doe ik alles voor. Dat is mijn droom. Dat is mijn passie.” Dus als we binnen 10 jaar nog eens komen kijken, zien we jou op het veld? “Ja, daar ga ik alles voor doen.” Dan zit er vast een volgende BXploeg in de tribunes om de wave in te zetten!