De helft van de Belgen vindt kerstaankopen stresserend

De helft van de Belgen vindt kerstaankopen stresserend

Dat blijkt uit cijfers van maaltijdboxaanbieder HelloFresh, die 1.000 Belgen ondervroeg over de frustraties tijdens de kerstaankopen. Verder worstelen de Belgen ook met de planning van de kerstinkopen. Zo vindt 62% het lastig om hoeveelheden goed in te schatten, vergeet de helft altijd wel iets te kopen en heeft een derde moeite met het opstellen van het boodschappenlijstje.

Opmerkelijk is dat bijna 80% van de Belgen teveel koopt, wat ertoe leidt dat circa de helft van de Belgen eten weggooit na Kerst. Een ander opvallend feit is dat de helft van de Belgen de inkopen tot het laatste moment uitstelt, ondanks de verwachte drukte vlak voor de feestdagen. Eenmaal in de supermarkt zou 15% ertoe in staat zijn om voor te dringen bij de kassa om er zo snel mogelijk vanaf te zijn. Anderen besparen zich die moeite en schuiven zelf liever aan bij andermans diner (33%).

Vlamingen doen overigens vaker beroep op anderen dan Walen. Zo'n 40% procent van de Vlamingen besteedt de boodschappen aan een ander uit, ten opzichte van slechts een vierde van de Walen.