De Gucht: "Altijd gezegd dat procedure tegen mij onwettig was"

De Gucht: "Altijd gezegd dat procedure tegen mij onwettig was"

"Ik heb altijd gezegd dat de procedure tegen mij onwettig was en ten gronde onjuist". Dat zegt voormalig Europees commissaris en Open Vld-voorzitter Karel De Gucht vandaag in een reactie op het vonnis van de Gentse rechter in de rechtszaak tussen het echtpaar De Gucht en de fiscus. Hij omschreef de rechtszaak als een "heksenjacht die reeds tien jaar duurt". In de belastingzaak rond De Gucht en zijn echtgenote Mireille Schreurs, die teruggaat tot 2010, oordeelde de fiscale kamer van de Gentse rechtbank van eerste aanleg vandaag in het voordeel van het echtpaar. De rechtbank vernietigde een bijkomende belastingaanslag van 976.282,71 euro, omdat die gestoeld was op "onrechtmatige vragen" van de fiscus.

Karel De Gucht wijst erop dat de rechter zegt dat het onderzoek tegen hem en zijn vrouw onwettig was. Eerder had ook al het Hof van Beroep geoordeeld dat er geen aanwijzing van fraude was, vervolgt hij. De Bijzondere Belastinginspectie (BBI) ging tegen dat vonnis in cassatie en kreeg gelijk, waardoor de zaak opnieuw behandeld moest worden. De fiscus kan opnieuw in beroep gaan, maar voor De Gucht heeft dat geen zin. "Ik zal in beroep ook gelijk krijgen", maakt hij zich sterk.

De Gucht hekelt ook dat de hele procedure hem al "veel geld gekost heeft. Dat is oneerlijk". Want de fiscus kan volgens hem blijven procederen. "Het is voor mij een serieuze aderlating. Voor vele mensen is het gewoon onmogelijk om door te gaan". Karel De Gucht omschrijft heeft de zaak als een heksenjacht, die tien jaar duurt, van Karel Anthonissen, de gewestelijk directeur van de BBI.

bron: Belga