De evolutie van Mario doorheen de jaren

De evolutie van Mario doorheen de jaren

Op 13 september vierde Mario zijn dertigste verjaardag. Net als de games is de besnorde loodgieter van Nintendo flink veranderd doorheen drie decennia. Sinds 1985 zijn er dan ook al meer dan zeventig spellen gewijd aan de held in de overall. Zijn recente verjaardag leek ons dan ook de perfecte gelegenheid om de 30-jarige evolutie van dit iconische personages eens onder de loep te nemen.

De dag van vandaag is Mario in één oogopslag te herkennen aan zijn snor, zijn blauwe overall, zijn rode pet en witte handschoenen. Maar in 1985, in Super Mario Bros. op de NES, zag de geliefde loodgieter er toch drastisch anders uit. De technologie van de tijd beperkte immers het aantal pixels en kleuren. Om Mario toch een herkenbaar personage te maken, tekende zijn bedenker, Shigeru Miyamoto, hem met een grote neus en een snor. Hij droeg toen een rode overall met een blauw hemd eronder, zodat spelers de armen konden zien bewegen. Tot slot kreeg Mario een pet omdat het onmogelijk was zijn haar te laten wapperen.

Vier jaar later, toen Super Mario Bros. 2 verscheen, kreeg de besnorde loodgieter zijn blauwe overall al. In 2015 is Mario in grote lijnen nog steeds dezelfde. Zijn grote neus, snor, blauwe overall en rode pet zijn nog steeds aanwezig. In 1996 verscheen Mario echter voor de eerste keer in drie dimensies, in het legendarische Super Mario 64 voor de Nintendo 64. Het luidde ook een nieuwe periode in voor de games. Waar Mario vroeger vooral van platform naar platform sprong, begon de held zich steeds vaker bezig te houden met andere activiteiten zoals golf, tennis, voetbal en natuurlijk karting.

Deze maand viert Nintendo de dertigste verjaardag van zijn mascotte door Super Mario Maker te lanceren op de Wii U. Het spel stelt gamers in staat hun eigen levels te creëren en delen. Het biedt spelers ook een nostalgische reis doorheen de spellen van Mario, die doorheen de jaren flink geëvolueerd zijn, aangezien zij de kans krijgen levels na te bootsen in de stijl van Super Mario Bros., Super Mario Bros. 3 (1988), Super Mario World (1990) en New Super Mario Bros. U (2012).

Zin om meer te weten? Ontdek het volledige verhaal van Super Mario Bros. op de speciale site voor het 30-jarige jubileum.

https://www.youtube.com/watch?v=JWvc-7suhvs