De Crem hekelt bochtenwerk N-VA over legerbasis in Oost-Vlaanderen

De Crem hekelt bochtenwerk N-VA over legerbasis in Oost-Vlaanderen

CD&V-lijsttrekker voor de Kamer in Oost-Vlaanderen Pieter De Crem hekelt vrijdag het bochtenwerk van de N-VA voor een nieuwe legerbasis in Oost-Vlaanderen. Hij wijst erop dat hij als defensieminister beslist had de legerbasis van Gavere te behouden, maar dat zijn opvolger Steven Vandeput (N-VA) besliste om de basis tegen 2020 te sluiten. Theo Francken stelde donderdagavond op een debat aan de VUB dat N-VA een nieuwe legerkazerne wil in Oost- of West-Vlaanderen. De landcomponent van het leger kampt met een groot personeelstekort en Francken hoopt met een nieuwe basis in één van de twee provincies nieuwe rekruten aan te trekken. Nu is de landcomponent enkel in Limburg en Wallonië aanwezig, wat volgens de N-VA onmogelijke eisen stelt op het vlak van woon-werkverkeer. Het voorstel van Francken kreeg tijdens het debat steun van andere partijen.

"Uiteraard is het van groot belang voor Defensie om aanwezig te zijn in elke provincie van ons land", reageert Pieter De Crem. Hij had om deze reden beslist om de legerbasis in Gavere te behouden, met als optie de site mogelijk uit te breiden met een eenheid van de landcomponent. "Voormalig N-VA-minister van Defensie Steven Vandeput besliste echter om deze laatste legerbasis te sluiten tegen 2020, waardoor Oost-Vlaanderen de enige provincie zou worden zonder militaire eenheid", vervolgt hij.

De Crem verbaast zich dan ook dat N-VA enkele dagen voor de verkiezingen nu toch plots een sterk pleidooi houdt voor het oprichten van een nieuwe basis, zonder echter een concreet plan voor te stellen. Hij herhaalt vrijdag het grote belang van het behoud van een legerbasis in de provincie, en stelt dan ook voor om de eerder door de N-VA geplande sluiting van de basis van Gavere een halt toe te roepen.

bron: Belga