De BRIT Awards: een avond vol eerbetoon en protest

De BRIT Awards: een avond vol eerbetoon en protest

In de Londense O2 Arena vond de 37ste editie van de belangrijkste prijsuitreiking in de Britse muziekindustrie plaats. David Bowie won tijdens de ceremonie twee awards: beste Britse mannelijke soloartiest en beste album. Zijn bekroning wordt gezien als een passend eerbetoon aan de overleden artiest.

“Hij is er altijd geweest voor mensen die denken dat ze een beetje gek of vreemd zijn”, sprak filmregisseur Duncan Jones, Bowie's zoon, toen hij de prijs voor beste album in handen kreeg. Acteur Michael C. Hall nam de award in ontvangst voor beste Britse artiest, die dus ook door Bowie werd gewonnen. Prince, George Micheal en Leonard Cohen werden ook postuum geëerd.

Rag 'N Bone Man mocht net als Bowie twee beeldjes mee naar huis nemen: de critics choice award en de prijs voor de beste Britse doorbraak. Zangeres Emili Sandé werd bekroond tot de beste Britse vrouwelijke soloartiest en The 1975 kreeg het beeldje voor beste Britse groep mee naar huis. Adele won voor de tweede keer de ‘Global Succes'-prijs.

Hoewel de boysband One Direction van een sabbatjaar geniet en Zayn Malik uit de groep stapte, werden de videoclips van het voormalig lid en de boysband genomineerd in de categorie beste video. Uiteindelijk won de populaire jongensgroep het beeldje.

AFP / J. Tallis

Protest

Katy Perry, die haar nieuwe single ‘Chained to the rythm' bracht, was een van de opmerkelijkste acts van de avond. Ze werd vergezeld door de kleinzoon van Bob Marley, Skip, en twee kolossale skeletten die Donald Trump en Theresa May moesten voorstellen tijdens een bezoek aan het Witte Huis. De zangeres protesteerde daarmee tegen hun beleid.

Het stemmensysteem werd aangepast nadat protest uitbrak over de genomineerde blanken. Zwarte en Aziatische gemeenschappen, minderheidsgroepen en vrouwen kregen meer stemkracht.