De Belgische cinema spreidt zijn vleugels

De Belgische cinema spreidt zijn vleugels

Door Charlotte De Cort

De fanatieke filmmakers Adil El Arbi en Bilal Fallah (foto) raakten bekend bij het grote publiek met het donkere liefdessprookje 'Black'. Hun tweede langspeelfilm, die eind juli in verschillende Europese landen uitkomt, betekende ook de doorbraak van hoofdrolspeelster Marga Canga Antonio. Momenteel zijn de onafscheidelijke regisseurs bezig met de nieuwe dramaserie ‘Snowfall' voor Netflix en volgend jaar verzorgt het duo de regie van de vierde ‘Beverly Hills Cop'-film.

De Belgische beau gosse Matthias Schoenaerts baande zich een weg naar Hollywood aan de zijde van Marion Cotillard, Mila Kunis, Carey Mulligan, Tom Hardy en wijlen James Gandolfini. Onlangs speelde de publiekslieveling in ‘The Danish Girl', onder meer in een scène opgenomen in het Brusselse café A La Mort Subite.

Gentenaar Felix Van Groeningen (foto) heeft in 2014 met zijn film ‘The Broken Circle Breakdown ' net naast de Oscar voor Beste Buitenlandse Film gegrepen, maar sindsdien zijn de regisseur en actrice Veerle Baetens veel meer dan bekende Vlamingen. Ook over ‘Belgica', zijn laatste film over het Gentse nachtleven, was de Amerikaanse pers lovend.

De gebroeders Luc en Jean-Pierre Dardenne zijn kind aan huis in Cannes. Dit jaar ging ook hun tiende speelfilm ‘La Fille Inconnue' in première op het festival. Hun fetisj-acteur Jérémie Renier is weer van de partij in dit verdwijningsdrama over een doktores die langs de oevers van de Maas op zoek gaat naar een Afrikaans meisje.

De Schaarbeekse Efira Virginia (foto) begon haar carrière als tv-presentatrice, maar gooide hoge ogen op het Filmfestival van Cannes met haar overweldigende rol als overrompelde advocate in de dramatische komedie ‘In Bed With Victoria'.

De Brusselaar Yoann Blanc zou wel eens de grote revelatie van de Belgische cinema kunnen worden. De 40-jarige acteur speelde de hoofdrolspeler in ‘La Trêve', een Franstalige Belgische serie van internationaal niveau waarin ook Tom Audenaert en Sam Louwyck hun karakterkop tonen.

Foto AFP / B. Stansall