"De Beker is heel belangrijk voor Anderlecht"

"De Beker is heel belangrijk voor Anderlecht"

Met KV Oostende-STVV en Moeskroen-Sporting Charleroi worden er vanavond al twee achtste finales afgewerkt, maar voor de neutrale toeschouwer is vooral de ‘Clasico' tussen Anderlecht en Standard een aanlokkelijke affiche.

Dat blijkt ook uit de ticketverkoop. Het Constant Vanden Stockstadion is helemaal uitverkocht voor de komst van de Luikenaars, wat in het verleden wel eens anders was in de Beker.

"Het leeft hier toch wel", heeft ook Hein Vanhaezebrouck opgemerkt. De trainer van paars-wit vindt dat de Croky Cup doorgaans ondergewaardeerd wordt in ons land. "De beker is nochtans heel belangrijk voor mij", zegt de voormalige verdediger.

Europa League

"Behalve een mooie trofee krijg je er een rechtstreeks ticket voor de poules van de Europa League bij. Dat is een hele mooie beloning in vergelijking met de tweede of derde plaats in de competitie, waarin je dertig speeldagen en tien intensieve play-offwedstrijden moet afwerken. Bovendien moet je alles proberen te winnen als je bij Anderlecht bent. De Beker ontbreekt ook nog op mijn palmares."

De voorbije jaren presteerde de landskampioen nochtans niet zo best in de Beker. In 2015 haalde Anderlecht nog wel de finale, maar de laatste eindzege dateert alweer van 2008. Bijna tien jaar geleden dus.

Met Standard als tegenstander hebben de Brusselaars het wel niet echt getroffen bij de loting. De Rouches zijn de laatste weken aardig op dreef, getuige de 0-2 overwinning van afgelopen weekend tegen Racing Genk. Vanhaezebrouck wil daar echter niet over zeuren.

"Standard is momenteel inderdaad niet de gemakkelijkste tegenstander, maar in de Beker moet je toch iedereen kloppen", klinkt het. "Ze verdedigen goed, spelen solide en met veel overtuiging. Ik denk wel dat ze play-off 1 gaan halen."

Het is ook uitkijken naar de keuze die Vanhaezebrouck maakt in de spits. Lukasz Teodorczyk heeft zijn schorsing uitgezeten en kan dus starten, maar de Pool verkeert in een vormdip. Zijn vervanger Hamdi Harbaoui trof afgelopen weekend wél raak tegen Kortrijk. Sven Kums sukkelt met een dijblessure en is onzeker.