De Ardennen vs. de kust

De Ardennen vs. de kust

Ardennen

Voor wie?

Eindeloos slenteren door kleine dorpjes en snuisteren op brocantemarkten is je ideale vakantievertier. Ook een flinke boswandeling kan jou bekoren, net als een namiddag kajakken op de Ourthe.

Terug in de tijd

Aan middeleeuwse kastelen is er in de Ardennen geen gebrek, en aan feesten om ze in de bloemetjes te zetten ook niet. In het weekend van 1 en 2 augustus verschijnen in het feodaal kasteel van La Roche vuurspuwers, valkeniers, ridders, troubadours en minstrelen ten tonele. De week erna is het Kasteel van Bouillon (foto) aan de beurt met een middeleeuwse markt, ambachten en een spetterend vuurwerk.

www.chateaudelaroche.be

www.bouillon-initiative.be

Het mooiste dorp

Het zuidelijke landsdeel telt veel pittoreske gehuchten, maar slechts 24 kregen de eretitel ‘mooiste dorp van Wallonië' mee. De tijd lijkt er te hebben stilgestaan in de typische leistenen huisjes, en je camera doet er door de prachtige vergezichten overuren. Een persoonlijke favoriet is Torgny, het meest zuidelijk gelegen plaatsje van België. Door het microklimaat lijkt het net of je in de Provence vertoeft.

www.beauxvillages.be

Boekenfeest

Redu, in de provincie Luxemburg, haalde de lijst met mooiste dorpen niet, maar staat wel internationaal bekend als boekendorp. Tijdens de Nacht van het Boek op 1 augustus zijn alle zeventien boekhandels van Redu open, en kuier je rustig van het ene antiquariaat naar de volgende tweedehandswinkel. De nacht wordt opgeluisterd door muzikanten op vier verschillende podia, en in de plaatselijke restaurants kun je tot in de vroege uurtjes terecht voor heerlijke hapjes.

www.redu-villagedulivre.be

Kust

Voor wie?

Je houdt van zand, zon en zee, luieren op een strandstoel en kuieren op de dijk. Een ritje met een billenkar mondt bij jou steevast uit in de slappe lach, en tegen cocktails in een surfclub zeg je niet nee.

Een zee aan lekkers

‘Zee van Smaak', die de culinaire troeven van de kust uitspeelt, is al aan zijn derde editie toe. Deze zomer kun je tien nieuwe fietsroutes uitproberen, die je in elke kustgemeente langs de lekkerste adresjes voeren. Zo proef je in het gezellige café De Gerockten Hoarinck in De Panne van een lekker streekbier, snuif je de sfeer op van de pittoreske vismarkt de Vistrap in Oostende, en schotelt Hoeve Hazegras in Knokke je vers roomijs voor. Op de trappers en smullen maar!

www.zeevansmaak.be

Korting

Een nieuw seizoen, een nieuwe Kustpas. Plopsaland, Mu.ZEE, Sea Life of het Zand-

sculpturenfestival: met deze gratis kaart krijg je bij 41 attracties aan de kust korting of een cadeautje. Via de onderstaande website kun je je pas meteen afprinten.

www.kustpas.be

Piketten in de grond

Je kunt het appartement van je schoonmoeder lenen of een vakantiehuisje huren, maar evengoed kun je naar de kust met je tent of caravan. Op de nieuwe Campingkaart vind je een overzicht van alle kampeerplekjes aan zee, alsook waar je met de camper naartoe kunt. Je kunt de kaart downloaden of gratis via de post ontvangen.

www.kamperen-aan-zee.be

Door Eldrid Deleu