Darcis maakt komaf met Australische vloek

Darcis maakt komaf met Australische vloek

Nadat hij bij zijn vorige vijf deelnames in Melbourne telkens onverbiddelijk sneuvelde in de openingsronde, stond het geluk deze keer wel aan de zijde van Darcis. Bij de loting kreeg de Belgische nummer twee met Sam Groth een haalbare kaart toebedeeld, een boomlange Australiër die een pak lager staat op de ATP-ranking.

Darcis maakte er handig gebruik van om komaf te maken met zijn Australische vloek, al was het aanvankelijk Groth die het best voor de dag kwam. Met onder meer negen aces trok de thuisspeler de eerste set naar zich toe, maar daarna begon zijn opslagkanon te haperen. Darcis maakte er maximaal gebruik van en klaarde de klus uiteindelijk in vier sets.

«Toen ik achter stond, heb ik niet gepanikeerd», klonk het na de wedstrijd. «Ik wist dat ik sterker was dan hij. Gaandeweg begon ik in de gaten te krijgen waar hij serveerde en vanaf de tweede set kon ik praktisch elke keer de bal terugbrengen. Hij begon geforceerd te spelen en daarvan heb ik kunnen profiteren. Dit was een loting die me lag en ik ben erg blij dat ik deze kans heb gegrepen. Dit is een mooie beloning na mijn uitstekende voorbereiding.»

In de volgende ronde wacht de jonge Argentijn Diego Schwartzman (ATP 54), die zelf in drie korte sets de maat nam van de Uruguayaan Pablo Cuevas (ATP 22), het 22ste reekshoofd: 6-3, 6-3, 6-0. «De kansen zijn 50-50», voorspelt Darcis. «Ik denk dat ik hem kan kloppen, maar ik kan evengoed verliezen.»

Naast Darcis heeft ook David Goffin (ATP 11) een plaats op de hoofdtabel in Melbourne. De Luikenaar speelde afgelopen nacht zijn eerste wedstrijd tegen de Amerikaanse tiener Reilly Opelka (ATP 208), die zijn debuut maakte op een grandslamtornooi.

Bij de vrouwen kwamen Yanina Wickmayer (WTA 60) en Kirsten Flipkens (WTA 70) in actie. Wickmayer trof de Tsjechische Lucie Safarova (WTA 61), terwijl Flipkens het opnam tegen de Britse Johanna Konta (WTA 9).