"Dankbaar dat The Greatest onze tijd heeft uitgekozen"

"Dankbaar dat The Greatest onze tijd heeft uitgekozen"

Barack Obama betuigt in een uitgebreid communiqué eer aan de overleden bokslegende Muhammad Ali. De Amerikaanse president prijst Ali's sportieve verdiensten en benadrukt tegelijk diens maatschappelijk belang. "Zijn gevecht buiten de ring kostte hem zijn titel en zijn publieke status. Het leverde hem vijanden op aan de linker- en rechterzijde. Bijna belandde hij in de gevangenis. Maar Ali beet van zich af. En zijn overwinning hielp ons gewoon te worden aan het Amerika dat we vandaag erkennen."

Barack Obama zegt dat hij en zijn echtgenote Michelle "net als iedereen op de planeet" rouwen om het heengaan van Ali. "Maar wij zijn ook dankbaar dat we hem hebben mogen kennen, ook al was het maar een korte periode. We moeten dankbaar zijn dat The Greatest onze tijd heeft uitgekozen."

Ook voor de Obama's is Ali de grootste. "Muhammad Ali was The Greatest. Punt. Als je hem het zou vragen, dan zou hij het jou zeggen. Hij zou zeggen dat hij twee keer de grootste was, dat hij de bliksem zou handboeien en de donder in de cel zou gooien."

De president legt uit hoe hij nog steeds een paar handschoenen van Ali in zijn studiekamer, naast de Oval Office, bewaart. "Er staat een paar handschoenen, net onder die iconische foto van hem. De jonge kampioen, amper 22 jaar oud, brullend als een leeuw terwijl hij over de gevallen Sonny Liston staat. Ik was te jong om te begrijpen wie hij was, nog steeds Cassius Clay maar al winnaar van olympisch goud en nog niet begonnen aan zijn spirituele reis die hem naar het Moslimgeloof zou leiden."

Obama heeft het ook over de Parkinsonziekte die Ali gedurende dertig jaar zou parten spelen. "We zagen hoe een held een toorts deed branden, en opnieuw zijn grootste gevecht op de wereldscène uitvocht. Een gevecht tegen een ziekte die zijn lichaam grote schade berokkende, maar er niet in slaagde de twinkeling in zijn ogen te doven."

"Muhammad Ali schudde de wereld wakker. En de wereld is er een betere plek door geworden. We zijn er allemaal beter door geworden", besluit Obama. "Michelle en ik betuigen ons diepste medeleven aan zijn familie en bidden dat de grootste vechter ooit eindelijk rust vindt."

bron: Belga