Dakar trekt zich op gang in Paraguay

Dakar trekt zich op gang in Paraguay

Net als in Argentinië bracht de traditionele parade daags voor de officiële start een massa volk op de been. Ze kwamen zich vergapen aan de 318 voertuigen die de technische controle overleefden: 144 motoren, 37 quads, 87 wagens en 50 vrachtwagens om precies te zijn.

De komende twee weken moeten ze meer dan 9.000 kilometer overbruggen, waarvan 4.000 kilometer tegen de klok. Onder hen bevinden zich ook vijftien Belgen, met Tom Colsoul als de meest bekende naam. Als corijder van de Pool Jakub Przygonski mikt hij op de top tien bij de wagens.

Om dat doel te bereiken, mag hij net als de andere deelnemers niet langer gebruikmaken van een GPS. «Alle moderne tools zijn verboden», licht Colsoul toe. «De organisatie gaat daar zeer ver in en herhaalde tijdens de briefing opnieuw dat smartphones niet toegelaten zijn. Ik kijk ernaar uit om opnieuw het kompas boven te halen.»

Op de eerste dag kregen de deelnemers al meteen een pittige klassementsrit van 39 kilometer voor de wielen geschoven. Bij de wagens ging de Qatarees Nasser Al-Attiyah (Toyota) met de zege aan de haal. De tweevoudige eindwinnaar bleef de verrassende Spanjaard Xavier Pons (Ford Ranger) voor. Nani Roma, een andere Spanjaard, klokte met zijn Toyota de derde tijd.

Bij de motoren is de Fransman Xavier de Soultrait (Yamaha) voorlopig de eerste leider. Hij bleef onder meer de Spanjaard Juan Pedrero Garcia (Sherco TVS) en de Amerikaan Ricky Brabec (Honda) voor. Gilles Vanderweyen (KTM), de enige Belgische motard in deze Dakar, finishte pas als 117de