Dagelijks leven tijdens bezoek van Trump aan Brussel moet "zo normaal mogelijk verlopen"

Dagelijks leven tijdens bezoek van Trump aan Brussel moet "zo normaal mogelijk verlopen"

Tijdens de NAVO-top van volgende week in Brussel is het de bedoeling dat het dagelijkse leven voor de buurtbewoners, handelaars en alle anderen die te maken hebben met de top "zo normaal mogelijk kan verlopen". Ook deelt het Crisiscentrum vandaag mee dat bij geen enkele van dreigingsanalyses die OCAD naar aanleiding van de NAVO-top maakte, het hoogste dreigingsniveau werd vastgelegd. De NAVO-top vindt volgende week donderdag plaats, 25 mei. Negenentwintig staatshoofden en regeringsleiders, onder wie de president van de Verenigde Staten, Donald Trump, komen samen om het nieuwe hoofdkwartier van de NAVO in Brussel in te huldigen. In de marge van de top vinden er verschillende manifestaties plaats.

De top gaat gepaard met extra veiligheidsmaatregelen, aangepast aan de dreigingsanalyses van OCAD. OCAD bepaalde het dreigingsniveau voor het nieuwe NAVO-gebouw en voor de verschillende hoogwaardigheidsbekleders, maar ook voor de manifestaties. Om veiligheidsredenen wordt niet in detail gecommuniceerd over die analyses. "Alleszins is in geen enkele van die evaluaties momenteel het niveau op 4 bepaald, wat betekent dat het OCAD niet over informatie beschikt die erop wijst dat een terroristische aanslag zou worden voorbereid", klinkt het in een persbericht.

Daarnaast zullen de Belgische overheden erop toezien dat het dagelijkse leven voor de buurtbewoners, handelaars en andere die te maken hebben met deze top "zo normaal mogelijk kan verlopen". "Er wordt aangeraden om de praktische informatie via de media en de sociale media te volgen, voornamelijk met betrekking tot mobiliteit en de ingestelde veiligheidszone", klinkt het.

Wat mobiliteit in Brussel betreft, wordt aangeraden om de Twitter-account van de lokale politie van Brussel-Hoofdstad-Elsene (@zpz_polbru) te volgen. Ook vraagt het Crisiscentrum om geen contact op te nemen met de 112 voor niet-dringende opdrachten, maar uiteraard wel om verdachte voorwerpen of handelingen te melden.

bron: Belga