"Dag van rechtvaardigheid is aangebroken"

"Dag van rechtvaardigheid is aangebroken"

"De dag van de rechtvaardigheid is eindelijk aangebroken." Zo leidde advocaat Filip Van Hende zijn pleidooi in op het proces van de kasteelmoord. Van Hende, een van de advocaten van de familie Saelens, wees er op dat de familie altijd heeft gezwegen, maar dat nu de tijd gekomen is om hun versie uit de doeken te doen. "Ik spreek over rechtvaardigheid omdat afrekening misschien niet past in de woorden van een advocaat van de burgerlijke partijen", aldus Van Hende. "We zijn er als burgerlijke partij in geslaagd de familie gedurende zes jaar niet te laten reageren, ondanks de vele provocaties. En we hebben dat duur bekocht. We gaan proberen over te brengen hoe hard deze zaak ingehakt heeft op de familie Saelens. Het komt er voor de familie op aan voor eens en voor altijd te zeggen hoe erg hen dit heeft geraakt."

"Als je je huis verlaat, besef je in je achterhoofd dat je je kind kan verliezen. Je bent daar ergens voor een stuk op voorbereid", zo klonk het. "Maar waar je niet op voorbereid bent, is de moord op je kind en dan nog eens door een familie. Dàt zit niet in je verdedigingsmechanisme. Dat mechanisme is platgeslagen door de gruwelijkheid van de feiten."

"Zes jaar wachten is lang. De beklaagden hebben hun rechten ten volle gebruikt. Het feit dat ze zo lang gezwegen hebben, heeft enorm veel tijd gekost. Ze konden hun fouten toegegeven hebben, maar dat is niet gebeurd. Tot op vandaag, want de bekentenissen zijn deels, zoniet volledig gelogen."

Van Hende kwam ook nog eens terug op het oorspronkelijke plan, namelijk Saelens vermoorden en het op een verdwijning doen lijken. "Eigenlijk mogen we tevreden zijn dat dat plan mislukt is, want anders zaten we hier niet en was er geen moorddossier. Dat zegt veel over de moraliteit in dit dossier."

"Je moet dat toch kunnen hé, elke zondag je vier kleinkinderen onder ogen zien en niet antwoorden op hun vraag waar hun papa is", zo zei Van Hende nog.

bron: Belga