Dag van de boekenliefhebber: waarom lezen je beter maakt

Dag van de boekenliefhebber: waarom lezen je beter maakt

Op 9 augustus worden met internationale dag van de boekenliefhebbers de liefhebbers van de meeslepende verhalen en verhelderende analyses in de bloemen gezet. Om het te eren lijsten we vandaag enkele van de vele voordelen van veel lezen op. Ben je er zelf nog niet van op de hoogte, bij deze een goede raad: lees het hieronder.

Het maakt je slimmer

Van boeken lezen word je slimmer. Dat is de conclusie van een studie die uitgevoerd werd door onderzoekers van de universiteiten van Edinburgh en Londen. Zij peilden 1.890 paar tweelingen 5 keer tussen hun 7 en 16 jaar op leesniveau en IQ. Hun resultaten legden een opvallende tendens bloot.

De mensen die beter konden lezen dan hun tweelingbroer of -zus bleken later ook over betere verbale en nonverbale cognitieve vaardigheden te beschikken. De auteurs van de studie veronderstellen dat de boeken de mensen aanleerden om beter abstract te denken. Hun verbeelding en de gave om zich in iemand anders zijn situatie te verplaatsen werden extra geprikkeld.

Het doet je beter over jezelf voelen

Josie Billington, een wetenschapper aan de universiteit van Liverpool, volgde voor een langdurige studie 4.164 volwassenen en ontdekte een opvallend verschil tussen mensen die regelmatig lezen en mensen die dat niet doen. Boekenfans gaven aan minder gestresseerd en neerslachtig te zijn, over meer zelfvertrouwen te beschikken en makkelijk met uitdagingen te kunnen omgaan. In vergelijking met niet-lezers hadden ze ook een nauwere band met hun vrienden en hun gemeenschap en beschikken over een grotere kennis over sociale kwesties en culturele diversiteit.

Het beschermt je geheugen

Een studie van de American Academy for Neurology heeft aangetoond dat stimulerende activiteiten voor je hersenen op latere leeftijd uitvoeren helpt om de aftakeling van je brein tegen te gaan. De onderzoekers testten 294 mensen een keer per jaar tussen hun 83 en 89. Na hun overlijden werd er in hun hersenen gezocht naar tekenen van dementie.

Bij zij die hun hersenen op jonge en oudere leeftijd regelmatig bezig hielden, takelden de hersenen trager af. Het proces werd met 32% afgeremd als de personen in de laatste jaren van hun leven intellectueel actief bleven. En de mensen die aangaven dat ze af en toe hun hersenen uitdaagden, kenden een aftakeling die 48% sneller verliep dat de mensen op regelmatige basis bijvoorbeeld naar een boek grepen.