Dader Orly was "bereid te sterven voor Allah"

Dader Orly was "bereid te sterven voor Allah"

Zaterdagochtend probeerde Ziyed Ben Belgacem het geweer van een militair af te pakken en vluchtte hij een handelszaak binnen. Daar werd de man door twee collega-soldaten neergeschoten. Hij zou "ik ben hier om voor Allah te sterven, er gaan zeker doden vallen" geroepen hebben. Er ontstond paniek en het gebouw werd ontruimd. Nog voor hij op de luchthaven aankwam, opende hij op de autosnelweg ten noorden van Parijs het vuur op drie agenten.

De 39-jarige Belgacem, die de Franse nationaliteit heeft, was gekend bij politie en gerecht, zo bevestigde de Franse minister van Binnenlandse Zaken Bruno Le Roux. Van maart tot november vorig jaar zat hij in de gevangenis. Op zijn strafblad staan negen feiten, waaronder drugshandel en gewapende overvallen. In de cel zou hij geradicaliseerd zijn. Toch had hij geen ‘fiche S', bericht de krant Le Figaro. Op de S-lijst staan Fransen die een ernstige bedreiging vormen voor de nationale veiligheid. Anderhalf jaar geleden, na de aanslagen in Parijs, werd bij de man al eens een huiszoeking uitgevoerd, maar toen werd niets gevonden, aldus een politiebron aan de Franse krant.

Zijn vader gelooft niet dat Belgacem een terrorist was. De Franse omroep Europe 1 kon hem kort spreken toen hij gisteren het politiekantoor verliet waar hij sinds zaterdag verhoord werd. "Mijn zoon is nooit een terrorist geweest. Hij bad nooit en hij dronk." De man stapte zelf naar de politie toen zijn zoon hem belde met de boodschap dat hij "een stommiteit" begaan had. Daar vertelde de politie dat Belgacem overleden was.

Hinder

Het incident leidde zaterdag tot heel wat hinder. Twee terminals werden gesloten en heel wat vliegtuigen moesten uitwijken naar een andere luchthaven. Gisteren verliep het luchtverkeer weer normaal.