"Dader aanslag Ankara is vrouwelijk PKK-lid"

"Dader aanslag Ankara is vrouwelijk PKK-lid"

Volgens de Turkse veiligheidsdiensten gaat het om een vrouw die afkomstig is uit Kars, ten oosten van Turkije. In 2013 zou ze zich bij de Koerdische Arbeiderspartij PKK hebben aangesloten. Intussen zijn nog vier verdachten opgepakt. De aanslag is door niemand opgeëist, maar de politie vermoedde al onmiddellijk dat de Koerdische militanten achter de aanslag zouden zitten. In de afgelopen maanden hebben zowel Koerdische militanten als extremisten van Islamitische Staat aanslagen gepleegd in Turkije. De Turkse president Recep Tayyip Erdogan heeft gezworen «het terrorisme op de knieën te zullen dwingen».

Zondagavond omstreeks 18.45 uur lokale tijd werd de Turkse hoofdstad opgeschrikt door een ontploffing op het Kizilay-plein, in het hart van de stad. Op camerabeelden is te zien hoe een witte BMW met explosieven tot ontploffing wordt gebracht naast een bus vol passagiers. Hierdoor vlogen ook andere bussen en auto's in de buurt in brand. Minstens 37 mensen zijn hierbij om het leven gekomen. Zeker 125 mensen raakten gewond, verschillenden onder hen zijn er er erg aan toe.

Sociale media

Na de aanslag heeft een rechtbank in Turkije de opdracht gegeven Facebook, Twitter en andere websites te blokkeren. Dat gebeurde nadat er op sociale media beelden waren verschenen van de bomaanslag.

Foto AFP /A. Altan