Daarom zijn vrouwen fitter dan mannen

Daarom zijn vrouwen fitter dan mannen

In het verleden toonden heel wat studies aan dat mannen van nature atletischer gebouwd zijn dan vrouwen. Mannen zouden het dus beter doen in de fitness, maar niets is minder waar. Een nieuw onderzoek bewijst het tegenovergestelde en stelt dat vrouwen fitter zijn dan mannen.

Minder vatbaar voor vermoeidheid

Zo verwerkt het vrouwelijke lichaam zuurstof veel sneller dan dat van een man. "De spieren van vrouwen nemen 30% sneller zuurstof op uit het bloed, wat leidt tot betere energiesystemen", legt professor Richard Hughson uit. Met andere woorden zijn de spieren van vrouwen veel minder vatbaar voor vermoeidheid.

Op de loopband

De bevindingen werden vastgesteld na een experiment bij negen mannen en negen vrouwen. Ze waren allemaal tussen de vijftien en dertig jaar en wogen evenveel. Als oefening moesten ze joggen op een loopband en geleidelijk aan hun snelheid verhogen. Tijdens deze work-out droegen de deelnemers een gezichtsmasker. Zo konden de onderzoekers registreren hoeveel zuurstof de proefpersonen verbruikten en hoeveel koolstofdioxide ze aanmaakten.

Wetenschappers in de war

Ondanks de duidelijke resultaten kunnen de hoogleraren het fenomeen niet verklaren. "We weten nog niet waarom het proces bij vrouwen sneller werkt. Het doet wel eerdere bevindingen over het atletisch vermogen van mannen en vrouwen teniet", aldus professor Thomas Beltrame.