Daarom zijn huisdieren goed voor je gezondheid

Daarom zijn huisdieren goed voor je gezondheid

1. Een huisdier is goed voor je hart

Hondenbezitters hebben volgens Amerikaans onderzoek een lagere bloeddruk en een betere cholesterolwaarden. Dat zou bovendien niet enkel toe te schrijven zijn aan de extra beweging die je krijgt door je hond uit te laten.

2. Je stressniveau daalt

Een dier aaien verlaagt aanzienlijk je stressniveau. Je ontspant zelfs als je een dier aait zonder vacht, zoals een schildpad. Dat blijkt uit een bescheiden experiment onder 53 proefpersonen.

3. Je wordt socialer

Het hebben van een huisdier kan je ook helpen gevoelens van eenzaamheid te overwinnen. Dit is voornamelijk omdat een huisdier je altijd gezelschap houdt. Daarnaast helpen huisdieren ook om meer sociale contacten te hebben. Een hond moet worden uitgelaten en hondenbezitters praten tijdens het wandelen maar wat graag over hun favoriete huisdier. Het gemeenschappelijke gespreksonderwerp maakt sociaal contact een stuk gemakkelijker.

4. Je beweegt meer

Dit spreekt eigenlijk voor zich: een hond uitlaten zorgt voor extra lichaamsbeweging en is alleen daarom al erg gezond. Uit onderzoek blijkt dat vooral oudere hondenbezitters een veel actiever bestaan hebben dan leeftijdsgenoten die niet dagelijks meerdere rondjes doen met hun trouwe viervoeter.

5. Je hebt minder last van allergieën

Het hebben van een huisdier, vooral op jonge leeftijd, stelt je bloot aan nieuwe allergenen en ziekteverwekkers die je immuunsysteem sterker maken. Het kan ook het risico op het ontwikkelen van bepaalde soorten allergieën verminderen als je er in de eerste paar jaar van je leven aan wordt blootgesteld.

6. Huisdieren maken gelukkig

Een beest in huis is op allerlei vlakken goed voor de psyche. Ze helpen ons in ons dagelijks leven en zijn uitstekende levensgezellen. Het is echter belangrijk om te onthouden dat het hebben van een huisdier niet hetzelfde is als het hebben van een speeltje of een accessoire. Het zijn levende wezens die ons nodig hebben en van ons afhankelijk zijn.