Daarom wordt je haar grijs

Grijs haar is iets waar we niet aan ontkomen. Het hoort bij het ouder worden, net zoals rimpels en rugpijn. En daar is helemaal niets mis mee. Maar als je je altijd al afvroeg hoe dat juist komt, beantwoordt haardokter Madeleine Preston nu je meest prangende vragen.
door
camille.van.puymbroeck
Leestijd 2 min.

1. Wanneer worden de meeste vrouwen grijs?

De meeste vrouwen hebben vanaf hun dertigste wel wat grijze haren. Naarmate de jaren voorbijgaan, komen er steeds meer bij en op hun vijftigste zijn velen voor de helft grijs.

2. Waarom krijgen we eigenlijk grijs haar?

Grijs haar is een combinatie van normaal gekleurd haar en witte haren. Dat witte haar krijg je als je pigmentatiecellen stoppen met het aanmaken van melanine. Die melanine zorgt namelijk voor de kleur.

3. Kan je het hele proces vertragen?

Natuurlijk hebben hormonen, voedingsstoffen en stress een invloed op je grijze haren. Toch ben je gedoemd om grijs te worden, dat zit gewoon in je genen en daar kan je niets aan veranderen.

4. Welke mensen zijn meer vatbaar voor grijs haar?

Grijs haar is genetisch bepaald. Als je ouders al vroeg grijs werden, is er veel kans dat jou hetzelfde te wachten staat. Blanken lijken sneller grijs te worden en ook bepaalde gezondheidsfactoren zoals diabetes hebben een invloed op het proces.

5. Wat moet je eten om je haar gezond te houden?

Haar bestaat uit proteïnen (meer bepaald keratine), dus die voedingsstof is van groot belang. Eieren en vis zitten vol natuurlijke proteïnen en zet je daarom maar beter op je menu. Ook tekorten aan ijzer, calcium, zink, vitamine D, B12 en B6 zijn veelvoorkomend, let er dus op dat je er genoeg van binnen krijgt. Als je vegetarisch of veganistisch eet, is het aan te raden om hiervoor voedingssupplementen te nemen.

6. Heeft het zin om je hoofdhuid te masseren?

Al je lichaamsdelen hebben beweging nodig, ook je hoofdhuid. Masseren, bijvoorbeeld door je haar te wassen, heeft dus wel degelijk nut. Massages stimuleren de bloedtoevoer en dat is ook voor je hoofdhuid van belang. En die staat dan weer in rechtstreeks verband met je haar.