Daarom weten slapende pendelaars exact wanneer ze moeten afstappen op de trein

Na een vermoeiende werkdag durven sommige pendelaars wel eens in slaap vallen op de trein, tram of bus. Gelukkig worden ze steeds op tijd wakker om af te stappen aan hun halte. Twee Amerikaanse experts leggen uit hoe dat komt.
door
Liesbeth
Leestijd 2 min.

Het ene moment zie je op de trein iemand met een achterovergeslagen hoofd en open mond indommelen op de trein, het volgende moment stapt die met een vlotte tred af aan de juiste halte. Een duidelijke verklaring voor dit fenomeen bestaat er niet. Maar dokter Marc I. Leavey en neuroloog Ronald Chervin uit Michigan hebben een donkerbruin vermoeden. Aan New York Mag geven ze drie mogelijke verklaringen.

1. Je interne klok maakt je wakker

Wie de wekker elke dag op hetzelfde tijdstip instelt, geraakt na een tijdje gewend aan die routine. Als je dan toevallig vergeet om de wekker te zetten, is de kans groot dat je toch op tijd wakker schiet. Hetzelfde geldt voor fervente trein-, tram- of busreizigers. "Je lichaam kan een routine aanleren, op voorwaarde dat het vaak genoeg voorkomt", stelt Leavey. Helaas gaat de vlieger niet op als je maar af en toe gebruik maakt van het openbaar vervoer, als je vertraging hebt of als je een andere route neemt.

2. De geluiden uit de omgeving maken je wakker

Zelfs als je in dromenland vertoeft, vangt je brein geluiden uit de omgeving op. De aankondiging van de conducteur die door de wagon galmt, zorgt dus voor een abrupt einde aan je dutje. Dat stelt Chervin. Hij baseert zich daarvoor op een studie uit 2013. Daaruit bleek dat slapende mensen anders reageren op hun eigen naam dan op die van iemand anders. Als iemand je halte omroept, kan dat hetzelfde effect hebben.

3. Je wordt veel vaker wakker dan je denkt

Volgens Chervin worden we tijdens een nacht ruim 200 keer wakker, maar daar weet je de volgende ochtend niets meer van. "Je herinnert je pas dat je tijdens het slapen even wakker bent geworden, als je lang genoeg wakker was", legt hij uit. Dit zou kunnen betekenen dat je in feite bij elke halte even ontwaakt. Je brein checkt dan snel of je moet afstappen of niet, en vervolgens kan je verder snoezen. Als je uiteindelijk aankomt bij je bestemming, kan je je daar niets meer van herinneren.