Daarom vieren we vandaag Darwin Day

Daarom vieren we vandaag Darwin Day

Op 12 februari 1809 werd Charles Darwin geboren en dat is meteen de reden waarom Darwin Day jaarlijks op 12 februari gevierd wordt. De speciale dag groeide de laatste jaren uit tot een heuse hype. In Amerika worden er bijvoorbeeld speciale etentjes en wandelingen georganiseerd om de man en zijn bijdrage aan de wetenschap te eren. In het Amerikaanse Norwalk werd er zelfs een Southern Connecticut Darwin Day Committee opgericht om Darwin Day niet uit het oog te verliezen.

Charles Darwin werd bekend door zijn theorie waarin hij stelde dat soorten evolueren. Daarmee poneerde hij dat mensen evolueerden uit dieren. Daarom werd hij vaak afgebeeld met een apenlichaam. Hij schreef zijn theorie over de evolutie neer in zijn ‘On the Origin of Species', uitgegeven in 1859. In 2009 bestond het boek precies 150 jaar waardoor dat jaar werd uitgeroepen tot Darwin Year door de International Union of Biological Sciences.

Nieuw is dat Darwin Day ook gebruikt wordt om de hedendaagse wetenschap te vieren. Charles Darwin wist veel wetenschappers te inspireren en doet dat vandaag nog steeds. Er wordt nog onderzoek gedaan naar zijn theorieën en ze vormen vandaag nog de basisgedachte voor debatten en wetenschappelijke verhandelingen. Door zijn wijdverspreide invloed in de wetenschap is Darwin Day dus ook een ode aan de huidige wetenschap.