Daarom is te veel rijst eten ongezond

Daarom is te veel rijst eten ongezond

Het gevaar ligt vooral bij kinderen op de loer. Doordat zij minder wegen dan volwassenen, heeft eenzelfde dosis arsenicum meer effect op de gezondheid van kinderen. Verder eten kinderen meer rijst en rijstbereidingen zoals rijstpap en rijstmelk omdat dat beter verteert. De grotere rijstconsumptie zorgt er dus voor dat er meer van het giftige metaal in het lichaam komt.

Arsenicum zit in drinkwater en in de bodem. Gewassen die er groeien nemen de giftige stof op. Wanneer wij die gewassen eten, krijgen we arsenicum binnen. Rijst is kampioen in het vasthouden van de giftige stof. Wie te veel van het metaal binnenkrijgt, beschadigt zenuwen en bloedvaten en heeft een hoger risico op hartziekten, tumoren en huidaandoeningen. In India sterven jaarlijks vele mensen aan de gevolgen van langdurige arsenicumvergiftiging.

Toch rijst eten

Het is natuurlijk niet gemakkelijk om rijst meteen uit de keuken te bannen. Als er nog rijst wordt klaargemaakt, is het raadzaam om witte rijstkorrels te nemen omdat die geen vlies hebben waarin arsenicum geconcentreerd zit. Ook is het aan te raden om de rijst in een pot met voldoende water te koken. Op die manier blijft de giftige stof achter in het water, en belandt die niet op ons bord.