Daarom staan flamingo's zo vaak op één poot

Daarom staan flamingo's zo vaak op één poot

Terwijl mensen de grootste moeite hebben om lang op één been te staan, is dit voor flamingo's een eitje. Bioloog Lena Ting vroeg zich af hoe de roze dieren dit volhouden zonder moe te worden. Om een antwoord te vinden, bestudeerde ze samen met haar onderzoeksteam verschillende kadavers van flamingo's en enkele levende exemplaren uit de dierentuin in Atlanta.

Geen spierkracht nodig

De wetenschappers waren zeer verrast toen ze een dode flamingo in de 'typische houding' zetten. De dieren bleven gewoon staan, maar op twee poten vielen ze onmiddellijk om. Volgens Ting bewijst dit dat de bijzondere pose op één been geen spierkracht vraagt.

Verder onderzoek wees uit dat de typische flamingo-houding de gewrichten van de dieren vergrendelt. Zo bevindt de voet zich direct onder het lichaam van het dier, waardoor het lichaamsgewicht perfect verdeeld wordt over de poot. Op die manier staan de vogels eigenlijk stabieler op één poot dan op twee.

"Het is helemaal niet vermoeiend voor de roze vogels om op een been te staan en het kost hen geen moeite. Het is waarschijnlijk zelfs gemakkelijker voor hen om één been te gebruiken in plaats van twee", bevestigt de onderzoekster aan The New York Times.

https://giphy.com/embed/sI9zGC4bh9eCI