Daarom moet je twee keer per dag slapen

Voel je je zelfs niet uitgeslapen na acht volle uren in dromenland? Volgens slaapexperts doe je er beter aan je slaap op te splitsen in plaats van maar één keer per dag te slapen.
door
Janne
Leestijd 1 min.

Een nieuw onderzoek beweert dat je maar beter twee keer per dag slaapt. Als je overdag een extra dutje doet, voorkom je de gevreesde middagdip. Volgens antropologen leefden onze voorouderen ook op die manier. Ze hadden geen vast slaapritme, maar stemden hun dutjes af op het takenpakket van de dag.

De Amerikaanse psychiater Thomas Wehr beweerde dertig jaar geleden al dat we onze slaap moesten opdelen. Hij zette een groep mensen 14 uur per dag in een donkere kamer, en dat 3 weken lang. Na die periode hadden zijn proefpersonen uit zichzelf een biomodaal slaapritme ontwikkeld. Dat houdt in dat ze 4 uur slapen, dan 3 uur wakker zijn en vervolgens weer 4 uur slapen.

Alert

Een biomodaal slaapitme zou niet alleen ons natuurlijk ritme zijn, het houdt ons ook alert. Je wordt gemakkelijker wakker na je dutje en de middagdip wordt opgevangen. Nu enkel nog onderhandelen over een middagdutje op het werk...