Daarom moet je meer op blote voeten wandelen

Daarom moet je meer op blote voeten wandelen

Als kind heb je wellicht vaker dan nodig te horen gekregen dat je niet op je blote voeten mocht ronddwalen. Een nieuwe studie brengt daar echter verandering in en spoort mensen net aan om hun schoenen links te laten liggen.

Nieuw fenomeen

Het onderzoek verscheen in het vakblad Nature en wijst op de negatieve gevolgen van het dragen van schoenen. Je hebt minder voeling met de ondergrond en je gewrichten worden op een andere manier belast, wat op lange termijn schadelijk zou kunnen zijn voor je hele lichaam. Het dragen van schoenen is nog een relatief jong fenomeen - het eerste schoeisel maakte zo'n 40.000 jaar geleden z'n intrede. Daarvoor liep iedereen jolig rond op blote voeten en met een dikke laag eelt. Dat wordt nu dan wel scheef bekeken, maar de verdikte huid is eigenlijk niet meer dan een natuurlijk beschermingsmechanisme van je lichaam.

Spieren

Door op blote voeten rond te wandelen, krijgen je tenen meer bewegingsvrijheid en krijg je minder snel last van letsels. Bovendien is je reactievermogen beter omdat je in direct contact staat met de ondergrond. Mensen die last hebben van plantaire fasciitis, een ontsteking van de bindweefselband die je hiel met je tenen verbindt, kunnen er bovendien baat bij hebben om rond te wandelen op blote voeten om de klachten te verlichten. Je spieren worden op die manier ook beter getraind, waardoor je minder snel last krijgt van rug- en heupproblemen. Uiteraard is het niet de bedoeling dat je nu de hele dag zonder schoenen gaat rondlopen - zeker in een stad kan dat weleens tot problemen leiden. Maar ben je thuis en moet je nergens naartoe? Zwier je schoeisel dan eens aan de kant en loop gerust op blote voeten rond.