Daarom mag je nooit je gsm in je broekzak stoppen

Daarom mag je nooit je gsm in je broekzak stoppen

rofessor Devra Davis waarschuwt voor de gevaren van het toestel in je zak of beha te zetten. Ze heeft namelijk jarenlang de effecten van stralingen door gsm's bestudeerd. Zo kunnen de stralingen onder andere het DNA en de mannelijke vruchtbaarheid beschadigen.

De wetenschapster waarschuwt dat de toestellen meer kwaad dan goed doen. "Steeds meer mensen stoppen hun toestel in hun beha of in hun broekzak. Met wat ik weet over de blootstelling aan de telefoons, baart dit me heel wat zorgen", zegt ze in een gesprek met het National Institute of Environmental Health Sciences. Zo kunnen de stralingen onder andere het DNA en de mannelijke vruchtbaarheid beschadigen. Ook kunnen ze veranderingen in het metabolisme van het brein veroorzaken.

Devra waarschuwt voor de gevaren van je gsm in je broekzak te bewaren. “Kijk maar eens in de gebruiksaanwijzingen van je iPhone, daarin staat letterlijk het advies dat je dit beter niet doet. Een studie heeft namelijk aan het licht gebracht dat dit de botdichtheid in het bekken kan aantasten. Daarom kan het verstandig zijn je smartphone in een handtas en niet je broekzak te bewaren.”

Tumor

De Amerikaanse begon met dit onderzoek nadat ze vaak zag dat vrouwen hun telefoon in hun beha stopten wanneer ze uitgaan. Ze haalde een medisch geval aan van bij een jonge vrouw waarbij een tumor in de borst werd gevonden in de vorm van een gsm. Je toestel vlakbij je huid houden zou zo de gevoeligheid voor straling verhogen.

Voordelen

Toch hebben de stralingen van een gsm ook voordelen. Zo worden ze in de medische wereld gebruikt om leverkanker op te sporen. Ook zegt de professor dat met die radiaties kanker opgespoord kan worden en de stralingen kunnen helpen voor een betere absorptie van medicatie. De stralingen zouden namelijk de bloedbarrière afbreken. Die beschermt het brein tegen vreemde stoffen die de hersenen kunnen beschadigen.