Daarom kies je beter voor een mediterraan dieet

Daarom kies je beter voor een mediterraan dieet

ontdekten al dat je meer risico loopt op jicht als je een westers dieet volgt. Maar een nieuw onderzoek van de universiteit van Navarra in Spanje heeft aangetoond dat een mediterraan dieet de kans op obesitas met 43% vermindert.

Het mediterraan dieet is rijk aan groenten, noten, granen en olijfolie en het vermindert de kans op zwaarlijvigheid met bijna de helft. Volgens de wetenschappers moet je zelfs geen extra fysieke oefeningen doen om het risico op obesitas te verminderen.

Plantaardig versus dierlijk

De wetenschappers onderzochten het verband tussen een plantaardige dieet en de oorzaak van obesitas bij 16.000 gezonde, niet-zwaarlijvige volwassenen in Spanje. De deelnemers moesten vragenlijsten invullen over hun eetgewoontes en over het soort voedsel dat ze eten.

De onderzoekers gaven pluspunten voor het eten van plantaardige voedselgroepen zoals groenten, fruit, granen, noten, olijfolie, peulvruchten (zoals erwten, bonen en linzen) en aardappelen. Punten werden afgetrokken voor het eten van dierlijke voedselgroepen zoals dierlijke vetten, zuivel, eieren, vis en andere zeevruchten en vlees.

Het onderzoek wees uit dat plantaardig eten de kans op obesitas verminderde. Toen de wetenschappers aardappelen uit de plantaardige groep voedingsmiddelen verwijderden, was de impact van een mediterraan dieet op zwaarlijvigheid nog groter.