Daarom kap je beter met al die groepschats

Merk je ook dat je al te vaak vastplakt aan je smartphone omdat je continu gebombardeerd wordt met knipperlichtjes, trillingen en piepjes. Sinds de lockdown ons sociaal contact drastisch heeft ingeperkt, is de groepschat populairder dan ooit. Dat heeft echter meer na- dan voordelen.
door
aaron.verbrugghe
Leestijd 2 min.

Een recente studie onder meer dan 1.300 Amerikanen heeft aangetoond dat we noodgedwongen zijn overgeschakeld op digitale communicatiemiddelen. Het versturen van tekstberichten, voornamelijk via WhatsApp, is met 43 procent toegenomen.

Memes

Toen de eerste lockdown ons in maart werd opgelegd, waren groepschats voor velen een reddingslijn. Om in contact te blijven met vrienden, familieleden en minnaressen tijdens deze uitzonderlijke crisis. Mensen  lachten om memes, kalmeerden elkaar en checkten of alles goed ging met elkanders families.

Stress

Maar naarmate de pandemie voortduurde, geraakten velen echter uitgekeken op de eindeloze aan berichten. “Een reden waarom we stress krijgen van al die berichten is de drang om ze direct te lezen en de verwachting van de ander om direct te reageren,” zegt psychiater Elias Aboujaoude aan BBC News. “Niet direct reageren maakt ons angstig. Het geeft ons het gevoel dat we achterlopen en ons niet houden aan een belangrijke regel van online communicatie", aldus de professor op Stanford.

Aboujaoude voorstelt dat we de telefoon gaan herontdekken nu we genoeg krijgen van de groepschats, die toch vaak heel oppervlakkig zijn en meer gericht op grappen dan op serieuze gesprekken. “Telefoongesprekken zijn diepgaander, persoonlijker en je wordt minder afgeleid.”