Daarom kan je beter bevroren fruit en groenten eten

Daarom kan je beter bevroren fruit en groenten eten

Ingevroren fruit en groenten zorgen er niet alleen voor dat je je lievelingseten kan eten wanneer je maar wil, ze verschaffen vaak ook de meeste vitamines. De verse ingrediënten in de winkel werden namelijk net voor hun optimale rijpheid geplukt om ervoor te zorgen dat ze nog vers zijn wanneer jij ze koopt. Bovendien worden ze voor het transport vaak chemisch behandeld, ingevroren, opgeslagen en opnieuw ontdooid. Ingevroren fruit en groenten daarentegen worden pas enkele dagen later geoogst, op hun hoogtepunt, en meteen ingevroren.

Ideale tijdstip

"Van alle methodes die de mens heeft ontwikkeld om voedsel te bewaren, is invriezen het meest optimaal om de voedingsstoffen te bewaren", aldus Ali Bouzari, culinair wetenschapper en auteur van het boek 'Ingredient: Unveiling the Essential Elements of Food' aan CNN. Doordat groenten en fruit die bedoeld zijn om ingevroren te worden op een beter tijdstip worden geoogst, compenseert dat het verlies aan voedingsstoffen dat gepaard gaat met de procedure. Op die manier zijn verse ingrediënten die je in de winkel koopt en ingevroren groenten en fruit dus even gezond. Dat geldt niet voor gewassen die je zelf teelt, zolang je ze maar op het toppunt van hun rijppunt oogst.

Tips voor ingevroren fruit en groenten

Bij het kopen van je ingevroren groenten en fruit is het trouwens wel belangrijk om een aantal factoren in het oog te houden. Zo kies je best voor onbewerkte producten, waar geen zout, suiker of saus aan toegevoegd is. De zak fruit of groenten moet bovendien hard aanvoelen en geen blok vormen; als dat wel het geval is, betekent dat meestal dat de producten ooit al ontdooid en opnieuw ingevroren werden. Je eigen vriezer moet bovendien koud genoeg staan en goed gesloten blijven. Wanneer je je groenten of fruit gaat eten, kan je fruit best bij kamertemperatuur laten ontdooien. Voor groenten is het beter om ze zachtjes te stomen of op lage temperatuur in de microgolfoven te doen. Besprenkel ze nadien met citroensap om een eventueel verlies aan vitamine C te compenseren en om ze een frisse toets te geven.