Daarom heeft alcohol in de zon een sterker effect

Wie zich regelmatig laat verleiden tot een after work-party heeft het vast al eens meegemaakt: je drinkt één glaasje en je voelt je al meteen licht in het hoofd. “Dat komt door de zon”, is een veelgehoorde verklaring. Maar is dit ook effectief zo?
door
Mare
Leestijd 1 min.

 

“Het is heel moeilijk te zeggen of je sneller dronken wordt van de hitte”, legt toxicoloog Jan Tytgat uit aan Het Nieuwsblad. “Het is namelijk niet meetbaar. Wie de ene dag drie pinten drinkt op een terras en de volgende dag in een koel café, heeft in principe hetzelfde promillegehalte”.

Dronkenschap deels subjectief

“De mate van dronkenschap wordt bepaald door de concentratie van alcohol in de hersenenen”, verklaart Tytgat. “Al kan je gevoel wel anders zijn. Omdat je in de hitte meer zweet, zal je bijvoorbeeld ook bepaalde effecten van dronkenschap sneller ervaren. Denk maar aan vermoeidheid, je licht voelen in je hoofd. Maar dat is een subjectieve indruk. In theorie ben je even dronken”.

Toch is er nog één belangrijk verschil. “Alcohol is een vluchtige stof. En hoe warmer de stof, hoe sneller ze vervliegt. Als het zo warm is dat alcohol een gasvorm aanneemt, kan je ze ook inademen. Op dat moment wordt de alcohol niet enkel via je darmen en je maag opgenomen, maar ook via je longen. Al is het eindresultaat wel hetzelfde”.