Daarom heb je vlak voor je regels meer goesting in chocolade

Daarom heb je vlak voor je regels meer goesting in chocolade

 

In het onderzoek werden de eetgewoontes, gewichtsschommelingen en de hormoonhuishouding van 30 vrouwen tussen de 18 en de 45 jaar bijgehouden. En daaruit blijkt duidelijk dat vrouwen niet alleen meer, maar ook anders eten vlak voor ze hun regels krijgen.

Meer calorieëen

Zo stijgt het gemiddeld aantal calorieën van 1.688 per dag in de periode voor de ovulatie, naar 2.175 per dag tijdens de ovulatiefase. In de luteale fase, de periode tussen de ovulatie en de menstruatie, verandert dit amper. Dan speelden de vrouwen gemiddeld zo'n 2.164 calorieën per dag naar binnen.

De onderzoekers verklaarden de toegenomen calorie-inname door het feit dat we meer energie verbruiken tijdens de ovulatie. Die extra calorieën worden vooral gegeten in de vorm van koolhydraten.

Minder serotonine

Verder maken we tijdens deze fase ook meer oestrogeen en progesteron aan, wat ervoor zorgt dat de hoeveelheid serotonine, het zogenoemde feelgoodhormoon, lager ligt. Dit hormoon komt echter opnieuw vrij door het eten van chocolade, waardoor we er onbewust meer zin in hebben.