Daarom blijft dat irritante nummer in je hoofd hangen

Er zijn heel wat deuntjes en liedjes die je in het dagelijks leven afleiden. Die kunnen zowel bewust als onbewust in jouw hoofd blijven hangen. Maar hoe werkt dat precies? En wat kan je doen om het er uit te krijgen?
door
chloe.festraets
Leestijd 1 min.

Vaak zijn het grote hits die in je hoofd blijven hangen. Of het nu gaat om de nieuwste hit van Ed Sheeran of een aangrijpende reclame, bekend maakt bemind. Er zijn drie factoren die zo'n liedje in je hoofd houden. De eerste is herkenbaarheid, dus als er een liedje in je gedachten blijft, zal dat deels liggen aan hoe goed je het deuntje herkent. Vervolgens moet het ook een zekere herhaling bevatten, want zo raak je er sneller met vertrouwd. Als laatste moet het liedje inspringbaar zijn, zodat je de single niet per se vanaf het begin moet horen maar op elk moment erop kan inpikken.

Oplossing

Als het liedje aan die criteria voldoet blijft dat meestal in je gedachten, als je dat nu wil of niet. Door rustig de tijd te nemen om het nummer volledig te beluisteren, haal je datzelfde stukje, dat je blijft herhalen, uit je hoofd. Voor je brein is het als een soort van puzzel die je moet oplossen. Als zowel je bewuste als onbewuste rustig het hele nummer kan beluisteren, is de puzzel opgelost en blijven je gedachten er niet steeds bij terug komen.