Cyprioten leven in twee tijdzones

Het Griekse deel van Cyprus schakelt dit weekend over op het winteruur, terwijl het Turkse deel het zomeruur handhaaft. De keuze is typerend voor de verdeeldheid die er heerst op het eiland.
door
Xavier
Leestijd 2 min.

Cyprus neemt drie keer minder plaats in dan België en is pas het derde grootste eiland van de Middellandse Zee, na Sicilië en Sardinië. De staat is dus moeilijk een immens uitgestrekte landmassa te noemen. Toch zullen de Cyprioten zondagochtend opstaan in een land met twee tijdzones.

Twee uurwerken

Het onhandige fenomeen is het gevolg van een beslissing die genomen werd in Ankara. De Turkse regering besliste eerder dit jaar om voortaan constant het zomeruur te hanteren en het Turkse noorden van Cyprus is het land gevolgd. Een beslissing die tot dusver weinig weerklank vindt in Europa, waar de meeste landen, ook België, dit weekend overschakelen op winteruur en de klok een uur terug draaien.

"We zullen twee uurwerken moeten aandoen, één voor het noorden en één voor het zuiden", zegt Jannis Stylianou, een inwoner van Nicosia. Heel wat Cyprioten maken bijna dagelijks de oversteek tussen het noordelijke en het zuidelijke deel. "Met één stap in een andere tijdzone terechtkomen op een eiland, dat is vreemd", luidt nog een van de commentaren op de Cypriotische radio.

Het tijdsverschil is typerend voor de tweedracht die er nog steeds heerst op Cyprus. Het eiland is sinds 1974 opgesplitst, met de hoofdstad Nicosia pal op de scheidingslijn. De opdeling was een oplossing voor de Griekse revolutie en de daaropvolgende Turkse militaire interventie. Na de vele pogingen om de verdeeldheid op het eiland te overwinnen, lijkt de invoering van twee verschillende tijdzones te wijzen op een stap achteruit.