Cyberaanval ransomware - Eén mogelijk geval in Franstalig België

Cyberaanval ransomware - Eén mogelijk geval in Franstalig België

Het Centrum voor Cyberveiligheid (CCB) heeft voorlopig weet van één melding van een mogelijk slachtoffer van de wereldwijde cyberaanval. Dat zegt Miguel De Bruycker, directeur van het CCB. Het gaat om een bedrijf uit Marcinelle, waarvan zender RTL al een getuigenis optekende. Het CCB heeft weet van "drie rode lampjes". "Maar er is nog niets officieel", zegt De Bruycker. "Er kwam een melding van een bedrijf in Marcinelle. Onze diensten onderzoeken nu wat er van aan is, maar er is nog niets bevestigd. De twee andere 'rode lampjes' zijn voorlopig niet meer dan geruchten."

De Bruycker beklemtoont dat voorzichtigheid geboden is. "Als een dergelijke situatie in de media komt, denken mensen bij computerproblemen onmiddellijk aan een virusinfectie. Terwijl ze ook aan andere zaken te wijten kunnen zijn. Het is hier nog steeds relatief rustig."

Wereldwijd worden sinds gisteren computers getroffen door ransomware, kwaadaardige software die bestanden op computers versleutelt en alleen tegen betaling weer vrijgeeft. Onder meer de Britse Nationale Gezondheidsdienst NHS, verschillende Spaanse bedrijven, de Russische overheid en de Duitse spoorwegen zijn bij de slachtoffers.

bron: Belga