Cultuursector start opnieuw op in code geel

Cultuursector start opnieuw op in code geel

De invoering van de kleurcodes kwam er na overleg tussen de overheden, de cultuursector en de GEES, de expertengroep die de overheid bijstaat bij het nemen van coronamaatregelen. De nieuwe kleurcodes zijn volgens het oKo een langetermijnoplossing. De epidemiologische situatie bepaalt de kleur en de kleur bepaalt wat mogelijk en niet mogelijk is. De verschillende pandemiescenario's kregen volgens het Overleg Kunstenorganisaties vorm in samenwerking met de virologen om te bepalen wanneer er van kleur veranderd moet worden. Bij fase groen is alles mogelijk. Alle contacten kunnen plaatsvinden en handhygiëne blijft wel noodzakelijk.

Drie fasen

De cultuursector start vandaag in fase geel. Door het verplicht dragen van mondmaskers kan de afstand bij een zittend publiek teruggebracht worden tot 1 meter (bij afwezigheid van vaste stoelen) of tot 1 stoel tussen elke persoon of bubbel (met vaste stoelen). Bij fase oranje worden de maatregelen verscherpt om een lokale uitbraak van het virus te onderdrukken. Zo geldt er algemene mondmaskerplicht bij omkadering en publiek, is zang voor niet-professionelen een verboden activiteit en is nauw fysiek contact voor niet-professionele artiesten verboden. Bij fase rood worden alle publieke evenementen opgeschort. De lokale of provinciale overheden bepalen op basis van de lokale pandemiesituatie een andere kleurcode.

Coronaproof gordelen

Ook de Gordelweek heeft aanpassingen moeten doorvoeren. In plaats van een eendaags festival, is het dit jaar een hele week bewegen in de eigen bubbel. ‘Gordelen kan op verschillende manieren: er is de 100 kilometer lange Gordelklassieker in de Vlaamse Rand rond Brussel, maar er zijn ook drie kortere familieparcoursen uitgetekend van elk 30 kilometer lang. Ook zijn er bewegwijzerde wandeltochten van ongeveer 8 kilometer. Ann Schevenels, gedeputeerde van Vlaams-Brabant, bevoegd voor provinciedomeinen, maakt zich sterk dat de Gordel coronaproof zal verlopen: «Het wordt mooi in de gaten gehouden dat het aantal deelnemers mooi verspreid blijft. De parcoursen zijn zo groot en ruim dat de kans klein is, maar er zal worden ingegrepen daar waar het nodig is, zodat we het voor iedereen veilig en gezond houden.»