Cultuur in coronatijden: klein, intiem én veilig

Het was met een bang hartje afwachten wat de zomer zou brengen voor de cultuurliefhebber, die zijn overvolle agenda de voorbije maanden steeds leger zag worden. Nu de coronaregels voor culturele evenementen deze zomer vaststaan, kunnen organisatoren zo goed en zo kwaad als mogelijk toch nog iets op poten zetten. Maar wat is nu precies toegelaten en wat niet?
door
quentin.soenens
Leestijd 3 min.

Vanaf vandaag gaan opnieuw een aantal versoepelingen van de coronamaatregelen in. In principe blijven enkel nog massa-evenementen en het nachtleven verboden terrein, al blijven de vuistregels overal wel van kracht. Sociale afstand, hygiëne en 'crowd management' zijn hierbij de codewoorden.

Ook de cultuursector kan enigszins opgelucht ademhalen: vanaf vandaag zijn cultuuractiviteiten met publiek opnieuw toegelaten. Maar ook hier gelden strikte coronaregels. Zo zijn bij binnenactiviteiten in permanente structuren – theaterzalen, cinema's, concertzalen – maximum 200 mensen toegelaten, buiten worden dat er 400. In augustus kunnen die aantallen bijgesteld worden naar respectievelijk 400 en 800 bezoekers, als de statistieken dat tenminste toelaten.

Uitzondering voor zittend publiek

Infrastructuren waar het publiek neerzit kunnen een uitzondering op de maximumcapaciteit vragen, al moet die vraag goed gestaafd zijn in een dossier en is er specifieke goedkeuring nodig. Op die manier kunnen in grote stadia bijvoorbeeld wel meer dan 400 mensen op een veilige manier samenkomen.

Voor eenmalige evenementen kunnen de lokale besturen een beroep doen op een 'evenementenmatrix' met 18 criteria om de risico's die een bepaald evenement met zich meebrengt te evalueren en te beslissen over een vergunning. Dat instrument is vanaf vandaag gratis online beschikbaar.

Gemengde reacties

Dat openluchtevenementen vanaf vandaag kunnen worden bijgewoond door maximaal 400 personen is relatief goed nieuws voor muziekfestivals als Rock Werchter, die in een kleinschaliger kader nu toch nog iets kunnen organiseren. De organisatie had al een reeks intieme ‘zomerbarconcerten' ingepland voor begin juli op het Festivalpark van Werchter, waarvoor de tickets in een mum van tijd de deur uitgingen. Nu het toegestane publiek uitgebreid wordt naar 400, zullen de laatkomers die op een wachtlijst belandden worden gecontacteerd. Bovendien zal de concertreeks «een vervolg krijgen» in juli. Met het initiatief wil organisator Live Nation fondsen verzamelen voor LIVE2020, het solidariteitsfonds van de livemuzieksector.

Foto Pixabay

Andere grote spelers in de cultuursector zijn dan weer minder optimistisch: «Die beslissingen helpen ons geen centimeter vooruit», zegt Jan Van Esbroeck, CEO van de Sportpaleis Groep. De groep bezit enkele grote arena's en kleinere theaterzalen zoals het Sportpaleis, het Capitole, de Lotto Arena, de Ethias Arena, de Stadsschouwburg Antwerpen en Vorst Nationaal. «Onze zalen zijn in verhouding veel te groot voor wat er wordt toegelaten. Het merendeel van wat er bij ons is gepland mikt op het gebruik van de totale capaciteit van de zaal, niet in het minst omdat die nodig is om rendabel te zijn», klinkt het.

Dat grote infrastructuren waar het publiek neerzit een uitzondering op de maximumcapaciteit kunnen aanvragen, biedt dan weer wel perspectief. «Voor een handvol activiteiten in onze zalen is dat misschien zinvol», zegt Van Esbroeck. «We denken dan bijvoorbeeld aan basketbalwedstrijden in de Lotto Arena.»

Diezelfde regel doet overigens vragen rijzen bij de Vereniging voor Steden en Gemeenten (VVSG). Het zou immers aan de lokale overheid zijn om te beslissen over het toekennen van een uitzondering. «Wat dit precies impliceert of op basis waarvan het lokale bestuur dit dan beslist, is nog onduidelijk», klinkt het bij monde van woordvoerster Nathalie Debast.