CSI-jumping Barcelona - Belgische jumpingploeg veegt mislukt WK weg met zege in finale Nations Cup

CSI-jumping Barcelona - Belgische jumpingploeg veegt mislukt WK weg met zege in finale Nations Cup

De Belgische jumpingploeg heeft met dezelfde vier ruiters die er twee weken geleden in het Amerikaanse Tryon op het WK niet in slaagden een ticket voor de Olympische Spelen van Tokio te verzilveren, de finale van de Longines FEI Nations Cup gewonnen, de meest prestigieuze landenwedstrijd ter wereld. De Spaanse parcoursbouwer Santiago Varela had voor deze finale opnieuw een circuit uitgestippeld dat technisch zo verraderlijk in mekaar zat dat slechts vier van de 32 combinaties er in slaagden foutloos te blijven. Daaronder twee Belgische: Niels Bruynseels met Gancia de Muze en Nicola Philippaerts met H&M Harley van den Bisschop.

De ultieme doelstelling van iedere parcoursbouwer is een wedstrijdscenario te verkrijgen waarin de beslissing over de eindzege pas bij de laatste ruiter valt. Ook dat lukte Santiago vandaag en dat bevestigt alleen maar dat de Internationale Ruitersportfederatie FEI, onder het voorzitterschap van de Belg Ingmar Devos, een juiste beslissing nam om de Spanjaard onder contract te stellen voor de Olympische Spelen van Tokio in 2020. Inderdaad, de Italiaan Lorenzo De Luca, die uitkomt voor de Belgische Stal van Stephex Stables, ging voor zijn ploeg, die een voorsprong had van vier strafpunten op België, als laatste de ring in met het gegeven dat met een nulronde de eindzege voor zijn land zou binnen zijn. Tot de voorlaatste sprong slaagde hij in zijn opdracht maar toen viel een eerste balk en op dat moment lag een barrage met België in de weegschaal. Maar toen hij ook nog eens in de fout ging op de allerlaatste hindernis was de zege voor België.

Niels Bruynseels, als startruiter, en Nicola Philippaerts, als slotruiter, reden beiden een nulronde, net als in de openingsproef op vrijdag en kregen op die manier een extra premie van 200.000 euro. Pieter Devos met Claire Z en Jos Verlooy met Caracas kregen ieder 12 strafpunten achter hun naam.

bron: Belga