Crowdfunding om berg te kopen gaat de mist in

Crowdfunding om berg te kopen gaat de mist in

Blencathra, ook gekend als Saddleback, is een 868-meter-hoge berg in het Engelse Lake District die heel wat wandelaars na aan het hart ligt. Hugh Lowther, de earl van Lonsdale is de eigenaar van het domein. De graaf kreeg na een erfenis een gepeperde belastingbrief van 9 miljoen pond (10,75 miljoen euro- en hoopte daarom de berg te verkopen aan "één of andere gekke Rus die ermee wil pochen."

Een groepje wandelaars, dat vreesde dat de berg na verkoop ontoegankelijk zou worden, verenigde zich als de 'Friends of Blencathra'. Met een crowdfundingcampagne zamelden ze meer dan 250.000 pond (3000.000 euro) in. De vraagprijs (1,75 miljoen pond, 2,1 miljoen euro) leek echter een onhaalbaar doel.

Dit jaar had de earl van Lonsdal nog steeds geen koper gevonden voor zijn berg. Om de belastingaanslag toch te financieren, verkocht hij onder andere een schilderij voor 2 miljoen pond (2,4 miljoen euro). De graaf haalde het stukje natuur van de markt en hoopt nu dat het nog jarenlang in de Lowther-clan zal blijven.

Friends of Blencathra deinsde echter niet terug en wou de berg nog steeds kopen. Om een conflict te vermijden, gaf de earl de groep 21 dagen de tijd om een redelijk bod te maken. Die termijn verstreek deze week, zonder een aanvaardbaar bod. Friends of Blencathra-voorzitter Dave Wheeler heeft de handdoek in de ring gegooid.

In tussentijd is er verdeeldheid ontstaan tussen de donoren van Friends of Blencathra. Nadat duidelijk werd dat Lowther niet van zin was om de berg te verkopen, eiste een deel van de leden hun geld terug. Volgens de afspraken zou elke donor die meer dan 10 pond gaf zijn geld terugkrijgen als het bod mislukte. Nadat de berg van de markt gehaald werd, weigerden de beheerders van de vzw het geld al terug te storten. Dat leidde dan weer tot de oprichting van de actiegroep 'Friends of Blencathra please say no' op Facebook.

"De beheerders zullen binnenkort samenzitten om de gevolgen van het mislukte bod te bespreken en een openbare raadpleging te organiseren omtrent de toekomst van de vereniging", aldus Wheeler volgens News & Star. Wanneer de donoren hun geld zullen terugzien is dus nog niet geweten. Wat wel duidelijk is, is dat het voor sommigen niet snel genoeg kan komen.

Foto Wikimedia Commons / Bobble Hat