Crombez: "De Wever tracht af te leiden van wat er echt toe doet"

Crombez: "De Wever tracht af te leiden van wat er echt toe doet"

"N-VA-voorzitter Bart De Wever tracht met zijn uithaal de aandacht af te leiden van wat er echt toe doet. De verantwoordelijkheid van Jan Jambon." Dat zegt sp.a-voorzitter John Crombez in een reactie op de heisa rond de aanwezigheid van De Wever op een crisisvergadering. Bart De Wever was op 23 maart, de dag na de aanslagen, aanwezig bij een vergadering op het kabinet van minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon. Tijdens de bijeenkomst, met de top van de politie, werd gepraat over de communicatie tussen Turkije en België rond de arrestatie in 2015 van Ibrahim El Bakraoui, één van de latere daders van de aanslagen. Verschillende partijen tillen zwaar aan de aanwezigheid van De Wever. Die laatste reageert laconiek en vraagt zich af of zijn opponenten "echt niets beters te doen hebben".

Volgens John Crombez tracht De Wever de aandacht af te leiden van de essentie. "In de onderzoekscommissie naar de aanslagen is heel grondig werk verricht naar essentiële veiligheidsproblemen. Die blijken nu absoluut niet de schuld van één ambtenaar. Daar moet het over gaan. Als Jambon zijn ontslag wou aanbieden had dat een reden, en wij moeten nu achterhalen wat dat was."

De sp.a-voorzitter vindt dat er sterk werk wordt verricht in de onderzoekscommissie en verwacht dat er concrete resultaten uit de bus zullen komen. "Ik heb de indruk dat De Wever bang is van wat de discussie over twee jaar terreurdreiging onder Jambon zal brengen. Ik denk dat de uitkomst niet positief zal zijn voor de minister."

bron: Belga