Croissant in gevaar door botertekort

Croissant in gevaar door botertekort

De vraag naar boter is zowel in Europa als over de hele wereld sterk gestegen, maar het aanbod blijft beperkt. Daardoor is de prijs van het product de hoogte in geschoten. Dat zet de industrie onder een onhoudbare druk, waarschuwt Fabien Castanier van de Franse federatie voor brood- en banketbakkers.

Croissants en andere lekkernijen bestaan namelijk voor een kwart uit boter. Door de hoge prijs kunnen bakkers amper nog winst maken. “Het ziet ernaar uit dat de situatie de komende weken alleen nog maar gaat verslechteren en dat de boter helemaal op gaat geraken.”

Duurder

Ook de consumenten zullen die crisis voelen. Gebakjes die veel boter bevatten, zoals croissants en taartjes, zullen duurder worden.

“Er is een reëel gevaar dat het uit de hand loopt, wat ook tot paniek kan leiden op de beurzen», stelt Matthieu Labbe, de woordvoerder van de industriële bakkerijen.

Melk

Ook de Franse melkboeren gaan door een moeilijke periode. Ze klagen dat ze minder geld krijgen voor hun melk dan dat ze ervoor moeten betalen om het te produceren. De landbouwers in ons land delen die bezorgdheid ook, net als hun collega's in de rest van Europa. Dat zou komen omdat Europa momenteel 350.000 ton poedermelk heeft, waardoor de prijs van het biologische product gedrukt wordt.