Croenen als Belgische vaandeldrager in Glasgow: "Beter doen dan WK"

Croenen als Belgische vaandeldrager in Glasgow: "Beter doen dan WK"

Door het plotse wegvallen van Pieter Timmers is Louis Croenen de Belgische blikvanger geworden op het EK zwemmen in Glasgow, dat vrijdag van start gaat. Na een moeilijk post-olympisch jaar hoopt de 24-jarige Kempenaar de finale te halen in de 200 meter vlinderslag. Sinds hij op het WK in Kazan drie jaar geleden als eerste Belg sinds Fred Deburghgraeve de finale haalde van een individueel nummer op een wereldkampioenschap, zijn de verwachtingen rond Croenen hooggespannen. Zijn achtste plaats op de Olympische Spelen van Rio in 2016 bevestigden die, maar vorig jaar zakte hij op het WK in Boedapest door het ijs met een teleurstellende zeventiende plaats. Croenen hoopt op het EK in Glasgow de draad weer op te pikken.

"Ik heb een goede voorbereiding achter de rug, inclusief voldoende rust. Ik heb een klein ongelukje gehad aan de linkerpols en ik ben vorige week wat ziek geweest, maar nu voel ik me beter", vertelde Croenen na zijn eerste training in het Schotse water. "Ik wil het alleszins beter doen dan op dat WK vorig jaar. Mijn doel is om de finale te halen, wat nooit gemakkelijk is. Misschien kan ik zelfs mijn Belgisch record (1:55.39) breken. Als dat lukt, heb ik die finale sowieso beet."

"Het podium halen? Dat is moeilijk te voorspellen, alles zal afhangen van de concurrentie. Het enige wat ik kan doen is mijn uiterste best doen, en dan zie ik wel op welke positie ik eindig", aldus de zwemmer van ShaRK. Op de vraag waar het vorig seizoen is misgelopen, heeft Croenen niet meteen een antwoord. "Misschien heb ik vorig seizoen minder getraind dan normaal. Dat is sowieso wel gebruikelijk na een olympisch jaar, want die 200 meter vlinderslag is een heel uitputtende discipline."

De halve finale van de 200 meter vlinderslag vindt zaterdag plaats, de finale zondag. Croenen neemt volgende week woensdag ook deel aan de 100 meter vlinderslag.

bron: Belga