Critérium du Dauphiné - Nacer Bouhanni sprint sneller dan Jens Debusschere

Critérium du Dauphiné - Nacer Bouhanni sprint sneller dan Jens Debusschere

Nacer Bouhanni (Cofidis) heeft in het zuid-oosten van Frankrijk de eerste etappe in de 68e editie van het Critéium du Dauphiné (WorldTour) gewonnen. Na 186 kilometer van Cluses naar Saint-Vulbas was de 25-jarige Fransman de snelste in een massasprint. Jens Debusschere werd tweede, de in Wervik geboren Ier Sam Bennett derde. Jonas Van Genechten sprintte naar de vijfde stek, Edward Theuns naar de tiende. Proloogwinnaar Alberto Contador (Tinkoff) behield de gele leiderstrui. De 33-jarige Spanjaard heeft zes seconden voor op de Australiër Richie Porte. De Brit Chris Froome, in 2013 en vorig jaar eindwinnaar, is op dertien seconden derde.

Bouhanni boekte dit jaar al acht zeges. Eeder won hij etappes in de Ruta del Sol (2.1) en Parijs-Nice (WT), twee in de Ronde van Catalonië (WT) en twee in de Ronde van Picardië (2.1). In die laatste ronde stak hij ook de eindzege op zak.

De tweede etappe brengt het peloton dinsdag over 168 kilometer van Crêches-sur-Saône naar Chalmazel-Jeansagnière. In de finale wordt de Côte de Saint-Georges-en-Couzan (2e categorie, 7,5 kilometer, 5,6 procent) beklommen. Meteen daarna volgt de slotlim van derde categorie, 6,8 kilometer lang, aan een gemiddelde van 3,7 procent.

bron: Belga