Criminaliteitscijfers Kortrijk voor eerst sinds lang weer gestegen

door
Belga
Leestijd 2 min.

De criminaliteitscijfers van de politiezone Vlas - dat is Kortrijk, Kuurne en Lendelede - zijn voor het eerst in jaren opnieuw toegenomen. Er waren 7.618 criminele feiten in 2018. Dat zijn er bijna 600 of 8,4 procent meer dan het jaar ervoor. Die cijfers zijn maandag voorgesteld door de drie burgemeesters. De jongste jaren daalde het aantal criminele feiten in PZ Vlas jaar na jaar, maar 2018 zit opnieuw op het niveau van 2016. De stijging is toe te schrijven aan enkele forse stijgingen, zoals het aantal inbraken in bedrijven, dat van 66 naar 93 ging. Dat komt door een rondtrekkende dadergroep die PZ Vlas op dit moment nog in kaart brengt.

Ook het aantal beschadigingen aan auto's is gestegen, net zoals het aantal fietsdiefstallen. Kortrijk wil in de toekomst een lokfiets met GPS inzetten om veelplegers te vatten.

Het aantal diefstallen met geweld nam met bijna de helft toe, tot 87 feiten. Eenzelfde stijging was er voor informaticacriminaliteit. De grootste stijging zat in de categorie inbreuken tegen het sociaal strafwetboek, dat onder meer illegale arbeid en zwartwerk omvat. Daar was er een stijging van 76,6 procent tot 53 misdrijven. Maar er waren ook goede cijfers zoals het aantal autodiefstallen dat met een kwart zakte, net zoals het aantal bromfietsdiefstallen.

Kortrijk weegt het zwaarst in de cijfers. Kuurne vertoont een soortgelijke trend, Lendelede daarentegen blijft wel één van de meeste veilige gemeenten in Vlaanderen. Ter illustratie, vorig jaar werd er amper één fiets gestolen in de gemeente van burgemeester Carine Dewaele (CD&V).

bron: Belga