Crevits: "Vlaamse regering tegen 23 september haalbare kaart"

Crevits: "Vlaamse regering tegen 23 september haalbare kaart"

Formateur Jan Jambon (N-VA) en de onderhandelaars voor Open Vld en CD&V onderhandelen intussen een tweetal weken over een nieuwe Vlaamse regering. Bedoeling was om tegen 23 september - de datum van de traditionele Septemberverklaring over de plannen van de regering - te landen. Volgens Hilde Crevits, die samen met partijvoorzitter Wouter Beke onderhandelt voor CD&V, nog steeds "een haalbare kaart". "Dat is uiteraard geen absolute deadline, maar het zou goed zijn als de nieuwe regering dan voluit uit de startblokken zou kunnen schieten", vindt ze.

Over de verdeling van de ministerportefeuilles kon Crevits niets kwijt, al gaf ze wel aan goed te zitten op haar huidige bevoegdheid, onderwijs. "Ik heb mijn job de voorbije jaren ontzettend graag gedaan. De bevoegdheid onderwijs is één van de meest kostbare bevoegdheden. Ik houd er ontzettend van, en ik hoop de komende jaren mijn interesse voor onderwijs verder te gebruiken."

Crevits benadrukte dat wie onderwijsminister wordt vooral moet inzetten op overleg met koepels, scholen en leerkrachten. "Wie dat dan doet is uiteraard ook belangrijk, maar als die persoon die fundamenten respecteert, zijn we al een heel eind op weg."

Federale niveau

De Vlaamse onderwijsminister onderhandelt samen met Wouter Beke ook op het federale niveau, maar daar staat de formatie nog in de kinderschoenen. Crevits herhaalde dat de twee grootste partijen - PS en N-VA - "hun verantwoordelijkheid moeten nemen". CD&V stelt voorlopig geen harde eisen om ook federaal mee in het bad te worden getrokken, gaf ze nog aan. "Dat zou vandaag niet goed zijn", zei ze. "Het is vooral belangrijk dat er een nieuwe regering komt voor ons land, want de uitdagingen zijn groot."