Crevits lanceert charter voor gezonde, evenwichtige en duurzame schoolmaaltijden

Crevits lanceert charter voor gezonde, evenwichtige en duurzame schoolmaaltijden

Vlaamse partners uit het onderwijs en de voedingsindustrie hebben vandaag een charter ondertekend voor gezonde, evenwichtige en duurzame schoolmaaltijden. Het kwam er op vraag van maaltijdleveranciers, die vinden dat scholen zich nog te vaak niet bewust zijn van de belangrijkste criteria bij het samenstellen van gezonde en duurzame maaltijden. De uitbaters van die externe keukens vragen aandacht voor het stimuleren van gezonde maaltijden op basis van de nieuwe richtlijnen uit de voedingsdriehoek. Maar ook voor de nodige criteria om een duurzame maaltijd samen te stellen. Er komt een proefproject waarbij een voorbeeld van lastenboek wordt ontwikkeld.

Er werd al werk gemaakt van een engagementsverklaring van dranken en tussendoortjes en richtlijnen voor gezonde school- en broodjesmaaltijden. "Ook duurzaamheid verdient aandacht", zei Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) bij de ondertekening van het charter. "Dat gaat bijvoorbeeld over het vermijden van voedselverspilling en aandacht voor de productie van voeding dichtbij."

Het charter wordt aangevuld met richtlijnen over het beperken van overconsumptie, het gebruik van seizoensproducten en het inspelen op de korte keten. De cateraars zullen zorgen voor goede praktijkvoorbeelden en die verspreiden in de scholen.

Ruim zes op de tien basisscholen (66 procent) en secundaire scholen (62 procent) bieden warme maaltijden aan. In het basisonderwijs worden die in meer dan vier op de vijf gevallen door een externe leverancier bereid, in het secundair onderwijs is dat in de helft van de scholen het geval.

bron: Belga