Crash MH17 - Geen raket uit pro-Russisch gebied vertrokken

Crash MH17 - Geen raket uit pro-Russisch gebied vertrokken

Een Russisch radarstation heeft geen raket geregistreerd die richting vlucht MH17 vloog en afkomstig was uit het Oekraïense gebied waar pro-Russische rebellen de controle hadden. Dat stelt het Russische ministerie van Defensie. Het ministerie hield vandaag, twee dagen voor het internationale onderzoeksteam zijn eerste resultaten voorstelt, een presentatie over radargegevens die onlangs zijn opgedoken. Eerder hadden de Russen laten weten dat er geen radardata bewaard waren gebleven. De Oekraïense weigering om radargegevens, de posities van haar luchtafweer in de omgeving en communicatie tussen MH17 en de Oekraïense luchtverkeersleider vrij te geven, maken hen, volgens het Russiche leger, verdacht. Volgens de Russen was er wel Oekraïense luchtafweer actief in de buurt van de plek van de crash.

Op de recent ontdekte radargegevens zijn drie lijnvliegtuigen te zien, waaronder de MH17. Het toestel dat het dichtst bij MH17 vloog, bevond zich op ruim 30 km. Op de radarbeelden die Rusland enkele dagen na de crash op een persconferentie toonde, was op 3 à 5 km een Oekraïens gevechtsvliegtuig, een SU-25, te zien. Op de maandag geloste radarbeelden is van dat vliegtuig geen spoor meer.

Woensdag komt het internationale onderzoeksteam met de eerste resultaten van het strafrechtelijk onderzoek, over het wapen waarmee het vliegtuig is neergeschoten en de precieze locatie waarvandaan dat is gedaan.

Bij de crash van de Boeing 777 van Malaysia Airlines, op weg van Amsterdam naar Kuala Lumpur, kwamen op 17 juli 2014 298 mensen om. De Nederlandse Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) besloot bijna een jaar geleden dat het vliegtuig met een BUK-raket werd neergehaald. Rusland en Oekraïne hebben voor het onderzoek van de OVV beide videobeelden geleverd van de radarschermen. De ruwe data, waaruit meer informatie terug te halen is, ontbraken. De zogeheten primaire radars aan de kant van Oekraïne zouden uit hebben gestaan, terwijl in Rusland de data niet zouden zijn opgeslagen.

In het rapport werd geen melding gemaakt over de plaats van lancering, maar OVV-voorzitter Tjibbe Joustra zei wel dat dat gebeurde "vanuit pro-Russisch gebied".

bron: Belga