Couppoging Turkije - Turken in Maasmechelen protesteren vreedzaam tegen geweld

Naar schatting zeshonderd mensen van Turkse afkomst hebben zondagnamiddag een grote manifestatie gehouden in Maasmechelen om te protesteren tegen het geweld in hun land van herkomst. "Wij zijn voor de democratie en kunnen de poging tot staatsgreep absoluut niet goedkeuren", zegt Arslan Yasar, ondervoorzitter van de Turkse Tevhid-moskee in Maasmechelen. In tegenstelling tot in Beringen, verliep de bijeenkomst vreedzaam en zonder incidenten. Er was heel wat belangstelling voor de inderhaast georganiseerde bijeenkomst van Turken in Limburg. Ongeveer zeshonderd aanwezigen luisterden op het Europaplein in Maasmechelen naar een aantal toespraken. Daarin werd vooral een oproep gedaan voor wereldvrede. Uiteraard lag de klemtoon op de gebeurtenissen in Turkije. De poging tot staatsgreep werd veroordeeld. "We zeggen ja tegen de democratie", aldus de liberale vakbondsman Hasan Düzgün, die de organisatie ondersteunt. "De uitslag van de verkiezingen moet gerespecteerd worden. Dat is de basis van vrede."

Ook de religieuze gezachtsdragers hebben die boodschap. "We kunnen niet goedkeuren wat er in Turkije is gebeurd", zegt Arslan Yasar van de Tevhid-moskee. "We staan allemaal achter ons land en kunnen niet aanvaarden dat de democratische regels met voeten worden getreden."

De bijeenkomst in Maasmechelen verliep zonder incidenten. In samenspraak met de politie werd beslist om geen mars langs de diverse Turkse cafés en markt te houden, en de bijeenkomst te beperkten tot de toespraken op het Europaplein. De politie, burgemeester en andere lokale instanties werden door de organisatoren bedankt voor medewerking en het vertrouwen om de menigte in de hand te kunnen houden.

bron: Belga