Couppoging Turkije - Chaos en onduidelijkheid na poging tot staatsgreep

door
Belga
Leestijd 2 min.

In Turkije heerst vrijdagnacht chaos en onduidelijkheid tijdens een poging tot staatsgreep. Militairen verklaarden vrijdagavond dat ze de macht hadden overgenomen. President Erdogan riep kort daarna de bevolking op om op straat te komen. In de grote steden werden schoten en ontploffingen gemeld. In de loop van de nacht verklaarden autoriteiten dat de coup was afgewend, al is niet duidelijk of dat effectief zo is. Rond 2.30 uur (Belgische tijd) werd bericht dat president Recep Tayyip Erdogan aan het landen was in Istanboel, al was nog niet duidelijk waar hij vandaan kwam. Na berichten over een grote militaire aanwezigheid in Istanbul en Ankara liet premier Binali Yildirim weten dat een deel van het leger een poging tot staatsgreep aan het plegen was. De putschisten zelf, die intussen de staatszender TRT hadden overgenomen, kondigden de staat van beleg af en stelden een avondklok in. Alle Turkse luchthavens gingen dicht. Buitenlanders in Turkije kregen vanuit hun thuisland de raad om binnen te blijven. Ook de Belgische ambassade in Turkije stuurde dat advies uit.

President Erdogan stuurde via FaceTime een boodschap de wereld in. Hij riep de Turkse bevolking op om op straat te komen. Zijn oproep zou massaal zijn opgevolgd. In Ankara zouden betogers de tanks van de coupplegers hebben beklommen. De militairen die de Atatürk-luchthaven in Istanboel hadden ingenomen, zouden zich onder druk van demonstranten hebben teruggetrokken.

Waar Erdogan zich al die tijd bevond, is nog niet duidelijk. Rond 2.30 uur kwamen er berichten dat de president aan het landen was in Istanboel of zelfs al geland was. Een woordvoerder meldde dat hij de situatie superviseert en binnen een paar uur de bevolking nog eens zou toespreken.

De regering maakt zich sterk dat ze de coup heeft kunnen afwenden. De premier kondigde aan dat een aantal aanstokers is opgepakt. Maar zowat tegelijkertijd meldde het regeringsgetrouwe persagentschap Anadolu dat het parlement in Ankara is gebombardeerd. Over wie de macht nu precies in handen heeft, heerst voorlopig grote onduidelijkheid. Europese en Amerikaanse leiders drukten al hun steun uit met de "democratisch verkozen regering" van Erdogan. Verschillende buitenlandse gezagsdragers riepen op om een bloedbad te vermijden.

Kort na de melding van Erdogans landing kwamen er berichten over nieuwe ontploffingen in Ankara en Istanboel. In de buurt van het bekende Taksimplein wordt er geschoten tussen politie en leger. Daarnaast werd ook CNN Türk uit de ether gehaald door soldaten.

Belgische touroperators hebben hun reizigers in Turkije de raad gegeven binnen te blijven. Ze volgen de situatie op de voet, maar wachten op Buitenlandse Zaken om een beslissing te nemen over hun vluchtschema.

bron: Belga